CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 3 februari 2012

De oudste bomen op aarde

Terwijl het buiten -9°C vriest en de winter een ideaal moment is om aan dood hout te werken is het best aangenaam om eens weg te dromen naar het warme Californië en ideeën op te doen voor we de Dremel pakken.


© Suiseki Art


De oudste levende boom op dit moment is de 'Great Basin Bristlecone Pine' die groeit in de White Mountains van Oost-Californië tussen de 2743 m en 3505 m hoogte. Deze boom, die meer dan 4800 jaar oud is, staat er vandaag nog altijd. Krachtiger dan ooit. Mas Nakajima en Janet Roth maakten een prachtige fotoreportage in de hoge bergen van Oost-Californië, Nevada en Utah.


Hoe het komt dat deze bomen zo oud worden weet niemand. Een reden kan zijn dat ze zeer solitair leven. Bovendien groeien ze op een rotsachtige, kalkrijke bodem in een droog, koud klimaat waar het groeiseizoen zeer kort is en waar ze volledig over het weinige water kunnen beschikken. De levensomstandigheden brengen ook met zich mee dat er zeer weinig insecten en schimmels aanwezig zijn waardoor de kans op ziektes natuurlijk kleiner is.





© Suiseki Art
De foto toont de wortelvoet van de boom hierboven afgebeeld.

Bekijk hier de volledige fotoreportage. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.