CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 9 februari 2012

De Zen tuin van Ryoan-ji

Ryoan-ji is een boedhistische tempel in Kioto, Japan.




© Corey Ducklow
De tempel is vooral beroemd vanwege zijn Japanse steentuin, een mooi voorbeeld van de Karesansu-stijl.
De ontwerper van de tuin is onbekend. Wel is geweten dat de tempel één van de eerste is die een Zen tuin bezat.


De eerste tempel dateert uit 983.
In 1486 werd na de brand in Kioto de tempel heropgebouwd en werd een Zen tuin toegevoegd om de monniken een plaats te bieden voor meditatie.


De tuin meet 10 m bij 30 m en bevat 15 gevormde rotsen, die uit een zee van witte kiezel oprijzen. In de boedhistische wereld verwijst het aantal 15 naar volledigheid. Vanuit welk standpunt je ook naar de tuin kijkt, er zijn maar steeds 14 stenen tegelijk te zien. Er wordt gezegd dat alleen wanneer je spirituele verlichting bereikt als gevolg van diepe Zen-meditatie, je de laatste onzichtbare steen kunt zien.


De eenvoud van de tuin staat in schril contrast met de traditionele rijkelijke tuinen van de welstellenden uit de 15de eeuw.





© Frantisek Staud
www.phototravels.net



Symboliek


Samen met de oorsprong is ook de symboliek van de tuin onduidelijk. Sommigen geloven dat het een verwijzing is naar een tijger met zijn jongen in een vijver. Anderen denken dan weer aan eilandengroepen in de oceaan of beweren dat de tuin een abstract begrip als oneindigheid vertegenwoordigt.

Wel kunnen we zeggen dat in de traditionele filosofie de stenen in een Zen tuin staan voor de rotsen en de bergen, planten en zeedieren. Tevens verwijzen ze naar de onsterfelijkheid.
De geharkte korrels van wit zand verwijzen naar de oceaan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.