CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 3 mei 2012

Aanzetten van zijscheuten bij loofbomen

Onlangs las ik toevallig in een tijdschrift voor tuinbouw en fruitteelt het volgende:

Bij ouder hout dat, ondanks het inkorten van de top, geen zijtakken wil vormen, moet je wat grover te werk gaan.
Vaak zijn er dan nog wel zwak ontwikkelde knopbeginsels zichtbaar.
Door onderstaande technieken is het mogelijk om nieuwe zijscheuten te laten ontstaan.

1. Kerven
Kerven is een techniek door met een scherp mesje een snede onder de knop te maken in de lengterichting van de tak (groeisnede) of een dwarssnede boven de knop.
Met een groeisnede activeer je de toevoer van groeistoffen om de wond te helen; die groeistoffen komen dan ook ten goede aan de nog onderontwikkelde knop die zich direct boven de snede bevindt. Een dwarssnede boven de knop doet hetzelfde, maar werkt remmend op de saptoevoer naar het hoger geplaatste deel van de twijg. Snij niet onnodig diep, het gaat om een beschadiging van de bast en het direct daaronder liggende weefsel, 3 tot 5 mm is voldoende.







2. Ringen
Een andere manier om verse zijscheuten te kweken op een kaal geworden stam is ringen. Je haalt dan een ring van de bast weg boven het stuk stam waar je nieuwe zijscheuten wilt.
Wanneer dat niet goed (te diep) gedaan wordt loop je risico dat het gewas boven de ring afsterft.
Veiliger is het om twee halve ringen te maken met een - in hoogte - onderlinge afstand van ongeveer 10 cm. Zo stagneer je de sapstroom, maar sluit hem niet af. De breedte van de ring laat je afhangen van de dikte van de stam. Op dunner hout is 3 à 4 mm breedte al voldoende, op een wat steviger stam kun je 1 cm aanhouden. Na verloop van tijd zullen deze ringen (of halve ringen) door littekenweefsel overgroeid worden.


3. Insnoeren
Ook deze techniek is erop gericht om de sapstroom te stagneren zodat het gewas uit nood haar slapende knoppen aanspreekt. Hierbij wordt de stam boven het te kale deel tijdelijk afgekneld. Neem hiervoor een stuk oude boomband (of ander stevig materiaal), dan ijzerdraad eromheen en aandraaien (met een tang) zodat dit goed knellend vast zit. De boomband dient om te voorkomen dat de draad in de bast getrokken wordt en ingroeit.
Wanneer er voldoende nieuwe uitlopers zijn, kan het bindsel weer verwijderd worden. Hou er rekening mee dat het insnoeren bedoelt is om de sapstroom te verminderen. Wanneer je de stam/tak zo heftig insnoert dat de sapstroom volledig stilvalt, gaat het gewas erboven dood. Hou de kroon dus goed in de gaten. Als het blad slapper gaat hangen is de binding te strak en moet deze - meteen - iets verruimd worden.

Gaan we zeker eens uitproberen. We houden je op de hoogte.

Foto's en tekst: © Arie van Herpen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.