CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 17 mei 2012

Marcotteren van een meidoorn

Omdat de vraag zeer groot was wil ik graag een artikel wijden over de techniek van het marcotteren.

Marcotteren op zich is niet zo moeilijk en geeft meestal zeer goede resultaten als een aantal regels in acht genomen worden:
  • Werk steeds met steriel materiaal.
  • Zorg dat de weggehaalde ring minstens even breed is als de dikte van de stam.
  • Raak zo weinig mogelijk de bekomen ring aan met de vingers.
  • Haal zeer nauwkeurig het cambium weg.
  • Zorg voor voldoende Spaghnum mos.
  • Trek het mos zeer strak rond de ring.
  • Houd het geheel vochtig.
  • Verwijder het bewortelde deel niet te vroeg.
Meidoorn onder het mes



 1


 2


 3


 4


 5




 6

7

8

1. Markeer met krijt, stift, ... het gebied dat je wil ontschorsen. 


2. Ontschors met een entmes (of ander scherp mes) het gemarkeerde gebied. Zorg dat het ontschorste deel minstens even breed is als de dikte van de stam.
Schraap vervolgens zeer zorgvuldig het cambium weg. Let ook op dat dit zeer nauwkeurig gebeurt aan de randen van de marcot. Houd de randen zo recht mogelijk.
Breng met een borsteltje entpoeder aan. Bewerk het poeder met wat water zodat je een papje krijgt. Dit is gemakkelijker om te bevestigen.


3. Bevestig nu rond het ontschorste gebied een plastic zak. Met doorzichtige tape maak je deze aan de onderzijde goed vast.
Vul de zak met Spaghnum mos dat je vooraf weekte in water. Span het mos goed vast tegen het ontschorste deel door de tape strak rond de plastic zak te winden.
Laat de mogelijkheid dat bovenaan water kan binnen dringen en prik onderaan de zak een paar gaatjes zodat het overtollige vocht weg kan.


4. Wind rond de doorzichtige zak een donkere zwarte folie (bv. rest van vijferfolie). De zwarte folie zorgt voor een gelijkmatige temperatuur, houdt het gebied vrij van vorst en stelt je in staat om af en toe te controleren of alles verloopt zoals het moet.


5. Wanneer je merkt dat de boom verder groeit kun je er vanop aan dat de marcot goed is bevestigd. Anders zou de gemarcoteerde tak afsterven. Geef tijdens warme dagen ook wat water.


6. Afbeelding toont duidelijk de nieuw gevormde wortels. Je beslist nu zelf of er voldoende wortels gevormd zijn of niet.


7. De marcot wordt van de moederplant verwijderd. Voorzichtig snij je de plastic weg.

8. Maak een mengsel klaar waarin je nieuwe boom geplaatst wordt. Plaats de boom in de pot maar verwijder het mos niet. Je zou alleen maar schade aan de fragiele wortels toebrengen. Veranker de boom stevig en een nieuwe bonsai is geboren.










Foto's: © Bonsai Eejit


Relaterend artikel: 'Marcotteren van Acers'





1 opmerking:

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.