CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zaterdag 5 mei 2012

Voor de doe-het-zelver: zelf mestkoekjes maken

Niettegenstaande er zeer goede bonsaimeststoffen in de handel te koop zijn wil ik voor de geïntresserden dit toch even meegeven.

Er bestaan vele samenstellingen in Japan, de VS, ... die allen hun waarde bewezen hebben.

In "Bonsai Today #47" wijdde Michael Persiano een artikel over "Superfeeding". Onderstaand recept is geïnspireerd op dit artikel.














Recept

1. Ingrediënten
  • Katoenzaadmeel (zuur): 3 delen
  • Landbouwkalk (alkalisch): 2 delen
  • Bloedmeel (stikstof en ijzer): 1 deel
  • Beendermeel (fosfor): 1 deel
  • Mengoplossing van volle kracht Schultz 20-30-20
  • Water
  • Visemulsie: 5 ounce/5 pond droge stof = of 142 g / 2,268 kg droge stof.
  • Sevin (insecticide): een scheutje
2. Werkwijze
  • Meng alle droge producten.
  • Voeg de vloeistoffen bij de producten uitgezonderd de Sevin.
  • Mengen tot men een massa bekomt die op gekookt havermeel lijkt.
  • Meng de Sevin door het mengsel met handschoenen aan.
  • Spreid het mestdeeg over een met alufolie beklede schaal en dit ± 2,5 cm dik.
  • Snij het mestdeeg in blokjes van 3 à 4 cm met vochtig roerhoutje voor verf.
  • Wie vooral kleinere bonsai heeft kan ze kleiner snijden of van verschillend formaat.
  • Laten drogen in de zon.
  • Eenmaal gedroogd, de blokjes van elkaar scheiden.
  • Bewaren in een bus op een droge plaats waar ze jaren goed kunnen blijven.
Succes !





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.