CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 3 juni 2012

Bevorderen van rot in bonsai

Het ontdekken van rotte delen op je bonsai is voor de meesten onder ons één van de ergste nachtmerries. Verrotte plaatsen aan de stambasis kunnen je boom ernstig verzwakken omdat ze niet alleen de stevigheid van de boom aantasten maar tevens een open poort vormen voor allerlei ongewenste gasten.

Nochtans kun je er ook je voordeel mee doen door op bepaalde plaatsen opzettelijk rot te creëren.

Zo kun je bepaalde littekens, die zeer moeilijk zullen genezen bijvoorbeeld, een rottend accent geven waardoor alles weer zeer natuurlijk over komt.








Bij bovenstaande meidoorn werden twee grote takken, in vergelijking met de stam, verwijderd en omgevormd tot jin. Omdat wonden bij meidoorns zeer traag genezen werd gekozen om een rottingsproces op gang te brengen waardoor het hout zachter wordt en een aantal vezels op natuurlijke wijze verwijderd werden. De hardere vezels dienen het rottingsproces nog langer te ondergaan.

De techniek

Nadat de gewenste plaats voor verrotting gekozen is worden de zachte delen verwijderd. De hardere delen worden omwikkeld, bedekt, ... met sphagnum mos en bij elke watergift vochtig gehouden. Zo komt op die plaats verrotting op gang.

Volg het proces goed op en verwijder zo lang als nodig de zacht geworden delen.








Weet
  • Deze techniek is zeer onvoorspelbaar. Is er slechts een kleine oppervlakte die bewerkt moet worden gebruik deze techniek best niet.
  • Pas de techniek alleen toe bij boomsoorten met hardhout (meidoorn, taxus, eik, ceder, ...). 
  • Probeer de techniek eerst uit op bomen die "waardeloos" zijn voor bonsai zodat je al eens ervaring hebt opgedaan.
  • Pas de techniek nooit toe op plaatsen die steeds worden blootgesteld aan vocht (stambasis) en moeilijk of niet kunnen drogen.
  • Controleer vaak de voortgang van het rottingsproces.
  • Is het proces klaar, behandel dan met houtverharder.


Foto's: © Harry Harrington





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.