CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 8 juni 2012

Mijn Pinus heeft dennenschot !

Levenscyclus
Dennenschot is een schimmel die gezonde naalden tijdens vochtige weersomstandigheden, met name in de maanden augustus en september, aantast.
De symptomen worden later in datzelfde jaar zichtbaar of anders vroeg in het voorjaar. Door een gebrekkige luchtcirculatie wordt de ziekte versterkt.

Kenmerken
De symptomen worden pas laat in het voorjaar zichtbaar en pas in het jaar nadat de infectie heeft plaatsgevonden. De naalden krijgen eerst gele vlekken. Vervolgens kleuren ze bruin met gele rand die later roodachtig bruin wordt. De naalden vallen vroeg in de zomer af. Op de dode naalden worden spoedig grijszwarte, ovale, opgebolde vlekken (vruchtlichamen) zichtbaar.
Onder vochtige weersomstandigheden gaan de vruchtlichamen openstaan. De ziekte veroorzaakt kreupelgroei en ernstige bruinverkleuring bij grove dennen van alle leeftijden. Ook andere Pinussoorten kunnen aangetast worden.
Behandelen
Zo snel mogelijk behandelen is de boodschap. Dithane en Bravo Van Bayer zijn in dit geval aan te raden.
Het tijdstip van behandelen is zeer belangrijk. Men behandelt drie maal te beginnen vanaf eind juli, half augustus en een derde keer midden september.
Bij ernstige infectie kan ook nog eens nabehandeld worden eind september en midden oktober.
Septemberbehandeling is absoluut nodig omdat dan de sporenverspreiding op gang komt.Close up van de aantasting
© Bonsai Café


1 opmerking:

  1. Is het sproeien met CUPREX (kopersulfaat) nuttig als bestrijding tegen dennenschot. Las dit in een boek van Adams .

    BeantwoordenVerwijderen