CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zaterdag 9 juni 2012

Nooit geziene techniek: deel 1

Op de blog van Peter Tea, een leerling van Mr. Tanaka, las ik het volgende artikel:

Vrijdag 15 april 2011

New Black Pine Technique ?
Een paar dagen geleden wilde Mr. Tanaka een nieuwe techniek uitproberen op een zwarte den. Hij had er over gelezen in een bonsai tijdschrift. Nadat hij me het artikel had laten lezen bespraken we het concept. Mr. Tanaka vertelde me dat ik altijd voor nieuwe technieken moest open staan. "Experimenteren is de boodschap," vertelde hij me.
De foto hierboven is een zwarte den waarvan ALLE naalden verwijderd werden. De foto is niet het eindproduct omdat nog een aantal naalden te zien zijn. We trokken alle naalden van de den uit. 


Op bovenstaande foto zie je de boom nadat 50% werd verwijderd. Normaal gezien zou je denken dat een boom sterft als al het groen is weggehaald. Zeker ?

Deze techniek vervangt het idee van het snoeien van kaarsen bij zwarte dennen. In april worden alle naalden van boven naar beneden verwijderd. Er blijven alleen takken en knoppen over. De sterke knoppen worden eveneens verwijderd.
Van april-september zal de knop verlengen en nieuwe naalden produceren. Aangezien alle naalden eerder in het jaar werden verwijderd, verzwakt dit de knop zodanig dat er maar een kleine lengtegroei is. De nieuwe naalden zijn kort. Geef de boom de kans te groeien tot het volgende seizoen en herhaal. Het resultaat is een strakkere groei en korte naalden.

......


28 mei 2012
Bron en foto's: © Peter Tea
Meer weten surf naar: http://peterteabonsai.wordpress.com/2012/05/28/1941/Geen opmerkingen:

Een reactie posten