CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 1 juni 2012

Picea knijpen

Naalden plukken is een jaarlijkse terugkerende activiteit om nieuwe knopgroei te stimuleren. Omdat de Picea na het plukken geen nieuwe knoppen op de uiteinden van een tak aanmaakt (behalve wanneer er reeds een knop aanwezig was) is een aanpak nodig die best gespreid wordt over meerdere jaren.


Eerste jaar


© Shane Kennedy


Zoals je op de afbeelding kunt zien verschijnen in het voorjaar uit een knop bundels met nieuwe naalden. Meestal is de basis van elke bundel voorzien van een papierachtig bruin vliesje dat op de bundel zit en waar, zo goed als onzichtbaar, slapende knoppen aanwezig zijn.

Zodra de bundel een drietal cm groot is verwijder je twee derde. Ga voorzichtig te werk zodat je niet de hele bundel verwijdert. Werk niet alle bundels in één keer af maar verspreid dit werkje over een tweetal weken. Laat de zwakkere bundels met rust.


Tweede jaar


De takken waarvan de bundels het eerste jaar geplukt werden vertonen geen eindknoppen. Aan de takbasis tref je wel verschillende knoppen aan (foto boven).

Al heel vroeg in het voorjaar, voor de nieuwe knoppen open gaan, dien je alle uitlopers die geen knopgroei vertonen en die in het eerste jaar geplukt werden, te snoeien. Snoei niet in het wilde weg maar ga selectief te werk. Nieuwe knoppen laat je natuurlijk ongemoeid.

De knoppen aan de takbasis zullen zich als gevolg van het snoeien, openen. Pluk deze zoals in het eerste jaar. De bundels die de structuur van de takken bepalen laat je ongemoeid.


Derde jaar


Door het systematisch plukken gedurende de twee vorige jaren zijn er in het derde jaar veel knoppen aanwezig. Het derde jaar laat je de boom zelf een natuurlijke selectie uitvoeren. De buitenste knoppen vragen zoveel energie dat de binnenste knoppen verdrogen.

Zijn de uitlopers van het vorige jaren sterk genoeg, snoei ze dan terug. De cirkel is nu rond en alles kan opnieuw van vooraf aan herbeginnen. Je hebt nu dezelfde situatie als in het eerste jaar, alleen dichter bij de stam en met een betere verjonging.Geen opmerkingen:

Een reactie posten