CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 15 juni 2012

Wortels over rots (Seki-joju): deel 1

Juveniele bomen


Houd altijd dit voor ogen: "Werken aan de wortels en verpotten gebeurt STEEDS in het vroege voorjaar".


De techniek om een bonsai te vormen waarvan de wortels over een rots groeien is zeer eenvoudig maar tevens zeer tijdrovend. De wortels van de bonsai moeten op een zodanige manier gekweekt worden dat ze niet alleen zorgen voor de stabiliteit maar ook voor de  integriteit van de boom.

Werkwijze

Nadat een geschikte steen en plant gekozen zijn worden de kale wortels over de steen gedrapeerd. Vervolgens worden ze gefixeerd door er plastic rond te winden en deze met behulp van tape zeer strak aan te spannen.
Zorg ervoor dat de fijne haarwortels onder de plastic en de steen uitsteken.

Tussen de plastic en de steen wordt fijne zand (bv rijnzand) aangebracht. Dit is noodzakelijk om de wortels van vocht te voorzien en ze tegen extreme koude te beschermen. Bovendien zorgt deze handeling ervoor dat de wortelgroei onder de steen  aangemoedigd wordt.

De steen wordt nu geplant in een container. Regelmatig wordt de plant bewaterd. Zorg ervoor dat er af een toe wat water tussen de plastic en de steen komt om zo het geheel vochtig te houden. Dit alles doe je best in het begin van het voorjaar.

Na ongeveer twee maanden, als je merkt dat de boom sterk uitloopt, plant je de boom in de volle grond. Zorg ervoor dat enkel de top van de steen boven de grond steekt. De plastic en de tape laat je zitten want deze zorgen ervoor dat de nauwe aansluiting van de wortels met steen verzekerd is. Bovendien verplichten ze de wortels om de vorm van de steen aan te nemen. 

Wanneer je de boom in volle grond plant, plaats je hem best op een tegel. Dit stimuleert een compactere groei van fijne haarwortels.

Laat alles nu gedurende een tweetal jaren zijn gang gaan. Hoe langer je de plant in de grond laat hoe beter de wortels zich aan de rots hechten en hoe dikker de stambasis zal zijn.Deze boom werd na twee jaar opgegraven. Je ziet heel goed   
hoe de wortels zich onder de steen ontwikkeld hebben.
Hoe de wortels rond de steen eruit zien is in dit 
stadium niet mogelijk.
De wortels worden schoongemaakt en de boom wordt opgepot in een bonsai pot.Voorzichtig worden tape en plastic verwijderd. De wortels rond de rots dienen opgekuist te worden en kleine worteltjes worden weg gesnoeid. 
In een volgend stadium snoeien we alle overtollige takken weg en begint de vorming van de boom. Het eindresultaat


Bron en foto's: © Harry Harrington


Geen opmerkingen:

Een reactie posten