CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 20 juli 2012

Jins en Shari: enkele tips.

Bij naaldbomen worden vaak Jins en Shari toegepast om het effect van ouderdom op te roepen en om visueel lelijke takrestanten te camoufleren.
Sommige bonsailiefhebbers vinden al dat dode hout maar niets en verkiezen een mooie, gave stam met prachtig loof. 
Over smaak valt niet te redetwisten maar kijken we even naar wat er in de natuur gebeurt. Stokoude coniferen hebben, als gevolg van het jarenlang blootstaan aan de natuurelementen, altijd delen met dood hout. Stel dat er een tak afsterft, de natuur heeft geen tuinier aan het werk die de tak netjes recht zal afzagen en behandelen. Er blijft een afgebroken stuk (Jin) over. Onder die tak zullen de voedende levenslijn (Shari)  en de wortels afsterven. De schors zal er in de loop der jaren afrotten en het dode hout wordt door de zon gebleekt. Omdat we de natuur imiteren hebben veel bonsai dus dood hout.


Waar letten we op bij het aanbrengen van een Jin of Shari ?


Laat de boom zelf vertellen waar de Shari komt. Dit geeft het meest natuurlijke effect. Een Shari loopt altijd mee met de richting van de vezels van het hout.
Zoek de actieve en minder actieve sapstromen op de stam. Als je de stam aandachtig bekijkt merk je dat er dikkere en dunnere banen lopen (heuvels en dalen). De heuvels zijn de aktieve levenslijnen en laat je met rust. De dalen zijn weinig aktief of dood. Maak in deze gebieden de Shari.

Kijk welke takken verwijderd moeten worden. Bepaal of je de tak Jin wilt maken of wil verwijderen en laten dicht groeien. Kies je voor een Jin dan zal al direct onder de Jin een stukje Shari mogen gemaakt worden.
Voorkant, denk vooruit. Het begin van de levenslijn dient zichtbaar te zijn aan de voorkant. Anders lijkt de boom dood. Laat bij het kiezen van de beste voorkant van de bonsai de (toekomstige) Jin en Shari meespelen. Plan waar de Shari zal komen en stem daar de voorkant op af. Dit is bij naaldbomen minstens net zo belangrijk als bv. stambeweging, wortelvoet en takaanzet.
Shari als optisch truukje. Met Shari kun je de vorm van de stam beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld tapsheid of beweging van de stam verbeteren door schors weg te halen waardoor de stam daar smaller lijkt.
Werk in stappen. Als je Shari aanbrengt op levende delen, doe dat dan niet in één keer. Dit is veiliger voor de boom. Teken met een krijtje het vooropgesteld resultaat op de boom.


Bron © Bonsaivereniging Zuid Holland
Foto onbekendInteressant om eens te bekijken is het clubblad van bovenvermelde vereniging. Klik hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten