CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 1 juli 2012

Zomeronderhoud Zwarte en Rode den (1)

De zomer is het ideale moment om de rode/zwarte dennen een grondige onderhoudsbeurt te geven. Vooral het verwijderen van de kaarsen staat op het programma.

Hoe ga je te werk ?

Het verwijderen van de kaarsen gebeurt bij boven vermelde soorten best in de zomer. Zoals zo vaak geschreven wordt de techniek alleen toegepast op bomen die in perfecte gezondheid vertoeven. Veel bomen reageren niet altijd goed op deze ingrepen maar zwarte en rode den reageren meestal positief en overleven de ingreep.

Het doel van de techniek is drie delig:
  • verbetering van de structuur van de takken;
  • verkrijgen van kortere internodiën en naalden;
  • stimuleren knopgroei binnenin de boom.
Vooreerst wat termen op een rijtje

Lente kaarsen     Nieuwe groei bij het begin van de lente
Lente naalden Naalden die ontspringen uit de lente kaarsen
Zomer kaarsen

Kaarsen die groeien tijdens de zomer en herfst als gevolg
van het nijpen
Zomer naalden Naalden die ontspringen uit de zomer kaarsen
Internodiën Deel van de kaars waar geen naaldgroei aanwezig is


Vier nieuwe lente kaarsen. Dit duidt op een sterke groei want meestal verschijnt er maar één kaars.


Dezelfde foto na verwijdering van de kaarsen. Verwijderen van alle kaarsen is noodzakelijk omdat je de boom nu verplicht om nieuwe knoppen aan te maken. Stel dat je alleen de sterkste kaars zou verwijderen, dan zouden de resterende verder blijven groeien (De kaars op de foto dateert van de lente van het jaar ervoor en werd toen niet verwijderd.)
Sinds vorig jaar zorgden de lente naalden voor een grote toevoer van voedingsstoffen zodat uitdunnen van de naalden noodzakelijk was om de zomergroei af te remmen. Na verwijdering bleven vijf paar naalden over. Let wel, deze ingreep gebeurde in de zomer maar het ideale moment om naalden te plukken is aan het begin van de lente.
Bovenstaande foto toont een tak waarvan de kaars vier weken geleden verwijderd werd. De groei van twee zomerknoppen is merkbaar.
Een ander voorbeeld waarvan de kaars op hetzelfde ogenblik verwijderd werd. Hier ontwikkelen zich drie nieuwe knoppen wat betekent dat deze tak sterker is dan degene in het vorige voorbeeld.


Foto's en bron © Peter Tea 
Origineel artikel klik hier.Geen opmerkingen:

Een reactie posten