CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 5 juli 2012

Zomeronderhoud Zwarte en Rode den (3)

Echt Belgisch: compromissen sluiten

Het verwijderen van de kaarsen is een niet alles of niets proces. De boom bepaalt zelf welke gebieden sterk genoeg zijn om de techniek al dan niet toe te passen. 


De rechter tak op bovenstaande foto werd ontdaan van zijn kaarsen. Onder aan dezelfde tak zie je het ontwaken van een nieuwe knop. Binnenin de boom (de linker tak) zijn de kaarsen ongemoeid gelaten en zie je de jonge naalden.
Meestal worden bij de techniek van het kaarsen snoeien bij een rode/zwarte den niet alle kaarsen verwijderd. Zwakke delen van de boom worden gerust gelaten zodat ze kunnen aansterken. Op deze manier worden zwakkere delen sterker en sterkere zwakker. Zo krijg je een meer evenwichtige boom.


Hierboven zie je een aantal kaarsen volgens sterkte gerangschikt. Let wel, een boom met zwakkere kaarsen betekent niet noodzakelijk dat de boom ook zwak is.
Een voorbeeld maakt dit duidelijk. Stel dat je aan een boom werkt met takken die alleen sterke kaarsen heeft (zoals rechts op de foto), behalve één tak met zwakke kaarsen (zoals links op de foto). Wat doe je dan ? Het best is de zwakke tak gerust laten en niet ontdoen van zijn kaarsen.
Heeft de boom overal middelmatig ontwikkelde kaarsen, dan kun je gerust alle kaarsen snoeien.
Natuurlijk is het niet moeilijk te begrijpen dat een boom met overal zwakke kaarsen gerust gelaten moet worden.


Foto's en bron © Peter Tea
Origineel artikel klik hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten