CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 8 juli 2012

Zomeronderhoud Zwarte en Rode den (5)

Wanneer verwijderen we kaarsen ?


Het tijdstip van het verwijderen van de kaarsen is afhankelijk van het weer en de grootte van de boom.

1. De grootte van de boom
Omdat het doel van het kaarsen verwijderen oa. is kleinere naalden te verkrijgen kun je je fantasie wat gebruiken afhankelijk van de grootte van je boom. Grotere bomen zullen ook grotere naalden hebben tegenover kleinere bomen die het het best stellen met kleinere naalden. Het is dan ook logisch dat grotere bomen het eerst aangepakt zullen worden. Omdat ze langere naalden moeten hebben worden ze vroeg in de zomer aangepakt zodat ze  over een langer groeiseizoen zullen beschikken en langere naalden zullen ontwikkelen. Kleinere bomen pakken we dan aan naar het einde van het groeiseizoen.

2. Lente, zomer of herfst
Omdat we niet leven in Japan, waar je een vrij lange en standvastige zomer hebt en het proces al opgestart wordt eind juni, kunnen wij met ons wisselvallig weer niet altijd een vast tijdstip vast leggen. Bovendien is onze zomer minder lang dan in Japan en dienen we dan ook vroeger te starten met het verwijderen van de kaarsen. Daarom kunnen wij al starten met "ontkaarsen" eind mei, begin juni. Als je echter merkt dat de zomer kaarsen te lang worden kun je het jaar nadien het proces met twee weken vervroegen. Zijn de zomer kaarsen te kort, verlaat je het proces met twee weken. Als je deze manier van werken een seizoen of drie uittest kun je voor jezelf vastleggen welk het beste moment is om tot actie over te gaan.

Wanneer is mijn boom er klaar voor ?

Omdat het verwijderen van de kaarsen zeer stressvol is voor de boom behandelen we enkel gezonde en reeds min of meer ontwikkelde bomen. Je boom vertelt je zelf wanneer hij er aan toe is.


Deze boom is klaar om de kaarsen te verwijderen. De stam en de basisvorm is gelegd zodat nu de nadruk ligt op het ontwikkelen van fijnere vertakkingen. De sterkte van de uitlopers toont ook dat de boom de ingreep aan kan.


Deze boom is zwakker in zijn ontwikkeling. Merk op hoe schraal de boom staat en hoe klein de lente kaarsen zijn. Deze boom laten we met rust tot het volgende seizoen wanneer hij sterker zal geworden zijn. 

Bemesten

Met bemesten wordt gestart bij het begin van de lente. Het is namelijk de bedoeling om de boom aan te sterken vooraleer we over gaan tot het verwijderen van de kaarsen. Na het verwijderen van de kaarsen wordt alle bemesting stopgezet, zelfs de bovengrond wordt afgeschraapt en vervangen. Op deze manier blijft zo weinig mogelijk residu achter.
Gedurende vier tot vijf weken wordt er geen bemesting gegeven. Deze wordt langzaam terug opgebouwd bij het verschijnen van de zomer kaarsen. Wanneer we na die vier of vijf weken onmiddellijk zwaar zouden bemesten lopen we het risico dat de zomer kaarsen even sterk groeien als de lente kaarsen en gaan we het doel van kaarsen verwijderen voorbij. Bovendien lopen de wortels bij zware bemesting de kans te verbranden omdat de boom de grote hoeveelheid mest niet kan opnemen en toxische restanten in de grond achter blijven. Hetzelfde proces treedt op als we een bemestingsbooth zouden geven na het verpotten van de boom.Foto's en bron © Peter Tea
Origineel artikel klik hier.Geen opmerkingen:

Een reactie posten