CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 22 augustus 2012

Ent technieken bij een Japanse Esdoorn


Al de takken van bovenstaande Japanse Esdoorn werden geënt met enten die een betere blad kwaliteit bevatten. De boom mocht vrijuit groeien en nu de zon flink haar best doet is het moment gekomen om verder aan zijn ontwikkeling te werken.
In dit artikel bekijken we twee technieken van korter bij:
  • de gebruikte ent technieken;
  • de wond behandeling.
Waarom enten ?

Enten gebeurt om:
  • planten te veredelen;
  • esthetisch uitzicht te verbeteren.

Bovenstaande foto bijvoorbeeld toont je het originele blad (links) dat op de boom (foto boven) stond en het nieuwe blad dat geënt werd (rechts). De reden waarom het originele blad werd vervangen is vrij duidelijk: het vertoont afgeronde randen die naar binnen neigen. Dit geeft een verwelkt totaalbeeld aan de boom. Blad twee daarentegen oogt veel gezonder. De boom krijgt daardoor een meerwaarde.


De foto toont een boom met hetzelfde probleem: een treurend en futloos uiterlijk. 


Hier een boom met de gewenste eigenschap: vitaal en krachtig.

Enten

Enten levende tak
Voorbeeld 1


Eerst ga je op zoek naar een plaats in de boom waar een nieuwe tak nodig is. Bovenstaande foto toont zo een plaats.


Eenmaal bepaalt waar de ent moet komen, wordt met een propere zaag een schone snede gemaakt. De diepte van de snede is afhankelijk van de dikte van de enttak. In dit voorbeeld is de snede niet zo diep. Merk de groene kleur van de snede op. Dit toont aan dat de tak leeft en in staat is om een transplantaat op te nemen. Was de kleur bruin geweest, dan zou de ent onmogelijk aan kunnen slaan. Met een zuiver entmes wordt de snede vergroot en aangepast aan de breedte van de enttak.


Er wordt gekeken of de enttak past in de aangebrachte snede. Merk ook de groene kleur van de enttak.


Om de slaagkansen te verhogen wordt de schors van de enttak verwijderd tot op de cambium laag. Door de cambium lagen van de enttak en de entplaats met elkaar in contact te brengen verhoogt niet alleen de kans op slagen maar wordt deze ook versneld.


Zodra je hebt vastgesteld dat alles correct zit, fixeer je de enttak met een spijker. Kijk goed waar deze is aangebracht: tussen enttak en wand van de snede.


Nadat de eerste spijker is "opgespannen" wordt een tweede aangebracht aan de andere zijde van de enttak. Deze wordt op dezelfde manier aangebracht als de eerste. Tot slot wordt over het ganse, behandelde deel wondpasta aangebracht.

Voorbeeld 2


In een ander deel van de boom is de gemaakte entplek na het passen te diep. Echter voor loofbomen geeft dit niet zo veel problemen omdat gemakkelijk callus aangemaakt wordt.


Op dezelfde manier als in voorbeeld 1 wordt de enttak vastgezet.


Hier zie je goed hoe het groene deel van de nagel de enttak op zijn plaats houdt. Let wel op dat bij het nagelen de enttak niet beschadigd wordt.


Alle wonden worden met wondpasta afgedekt. Aanbrengen van de wondpasta is belangrijk omdat het de vochtigheidsgraad die nodig is om callus aan te maken bevordert.


Na aanbrengen van de wondpasta wordt de ent voorzichtig met aluminiumdraad  bedraad en wat vorm gegeven. Het leggen van de draad gebeurt best nu en niet in een later stadium wanneer de ent al wat dikker is en het transplanteren gelukt is. De kans op beschadiging is dan te groot en dit zou zonde zijn.
Merk ook op hoe kort de internodieën zijn tussen de entplaats en het eerste knooppunt.
Na ongeveer één jaar zou de ent aangeslagen moeten zijn.

Wondbehandeling


Verwijder met een scherpe guts de randen van de wonde tot in het levende cambium. Dit zal de boom stimuleren om nieuwe callus aan te maken. Vervolgens smeren we het geheel in met een vloeibare wondpasta.

Callus heeft een harde ondergrond nodig om zich optimaal te ontwikkelen. Stel dat de wonde rot is dan dienen we al het rotte hout weg te halen en opnieuw op te vullen met een harde stof zoals stopverf bijvoorbeeld. Alleen op deze manier zal nieuw callus de wonde dichten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.