CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zaterdag 11 augustus 2012

Enten nieuwe wortels (1)

Draadenten (boorenten)  zijn voor  elke bonsailiefhebber de meest betrouwbare en succesvolle manier van enten. De techniek kan ook gebruikt worden om nieuwe wortels te enten.
In het voorbeeld hieronder wordt bij een Crateagus monogyna de nebari verbeterd door een draadent toe te voegen.


De bovenstaande foto toont de meidoorn zoals hij werd opgegraven. Typisch voor de soort is de diep groeiende penwortel met meestal weinig fijne haarwortels. Vervolgens werd de boom in een trainigspot geplaatst en gedurende drie jaren met rust gelaten.


Drie seizoenen later werd de boom uit de pot gehaald en aan wortelsnoei onderworpen. De nebari ontwikkelt zich goed hoewel de laterale wortels nogal recht zijn. In tijd zal hier aan gewerkt worden.


Wanneer de boom in een nieuwe pot geplaatst wordt valt het op dat weerszijden de dikke wortel de kleinere wortels niet zo mooi ogen en dat het geheel vrij kaal over komt.
Er zijn een aantal manieren om dit probleem op te lossen maar draadenten zijn het gemakkelijkst uit te voeren en geven het snelste resultaat.


De zaailing die voor de ent gebruikt zal worden moet van hetzelfde geslacht en soort zijn als de moederboom. Is dit niet het geval dan is kleurverschil mogelijk en zal het transplantaat kunstmatig over komen.
Belangrijk bij dit soort van enten is het tijdstip waarop dit gebeurt. Best voert men de techniek uit voordat bij de zaailing het botten van de knoppen begint en de bladknoppen beginnen te zwellen.
Merk ook op dat de zaailing ontdaan is van alle zijtakjes.


Vervolgens boor je een gat op de plaats waar je de ent wil plaatsen. Het is aan te raden dat je begint te boren daar waar de entingang zal zijn. Meestal (ook in dit geval) is dit onmogelijk zonder de boom van zijn substraat te ontdoen. 
Gebruik een boor die in diameter iets groter is dan de zaailing zodat deze kan aangebracht worden zonder te beschadigen. Maak het gat niet onnodig groot want des te langer duurt het voor je resultaat krijgt.


Best boor je eerst een te kleine doorgang om deze vervolgens groter te maken tot de gewenste diameter bereikt is. Zorg dat de boor zeer stevig in de boorkop bevestigd is om te voorkomen dat deze in de boom zou blijven vast zitten.


Na het boren wordt de zaailing voorzichtig door het gat gehaald ...


... tot hij de juiste positie bereikt heeft.
Zoals je kunt zien op de afbeelding splitst de hoofdwortel zich nu.


Vervolgens worden de wortels van de zaailing bedekt met grond en de gaten van de in- en uitgang van de ent worden met wondpasta afgedekt om een snellere genezing van de toegebrachte wonde bij het boren te stimuleren.


De zaailing mag nu vrijuit groeien. Hoe sterker de groei hoe sneller het resultaat. Wanneer de zaailing en de boom één geheel vormen, mag de zaailing stapsgewijs worden gesnoeid. Het samensmelten van zaailing en boom zal minstens één jaar duren.

Origineel artikel © Harry Harrington

Geen opmerkingen:

Een reactie posten