CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 31 augustus 2012

Ontwikkelen takkenstructuur bij loofbomen


Vormen takkenstructuur

Om de opbouw van een tak verder te kunnen illustreren is het nodig te bekijken hoe een tak bij een loofboom zich door de jaren heen ontwikkelt.


Eerste jaar: de tak van bovenaf gezien.


Eerste jaar: de tak van opzij gezien.

Eerste jaar
Uit de stam is een nieuwe loot ontstaan die vrij mag groeien. In de herfst werd deze bedraad om beweging te creëren. Deze eerste tak krijgt ook de naam "eerste tak" mee.
Merk de beweging van de tak op. In een beginstadium is het het overwegen waard om deze beweging wat te overdrijven. Bij het dikker worden van de tak zal deze overdrijving eruit groeien.


Tweede jaar: niet bedrade tak van bovenaf gezien.


Tweede jaar: de niet bedrade tak vanaf de zijkant.

Tweede jaar
Aan het einde van het groeiseizoen, nadat de nieuwe groei op de eerste tak werd terug genepen, dienen vier nieuwe uitlopers  gesnoeid, bedraad en gevormd te worden.


Tweede jaar: de bedrade tak van bovenaf gezien.


Tweede jaar: zijaanzicht van dezelfde tak.

Stand van zaken na snoeien en bedraden. Eén van de secundaire takken werd verwijderd omdat hij groeide aan de binnenzijde van een bocht.
De drie resterende secundaire takken werden stapsgewijs ingekort en gevormd.
Op het zijaanzicht merk je dat de secundaire takken de beweging van de primaire tak volgen. Bij het plaatsen van de takken houd je twee belangrijke aspecten voor ogen:
  • zorg dat de takken elkaar (en de primaire tak) niet kruisen;
  • zorg dat ze een soortgelijke (daarom niet dezelfde) beweging vertonen.


Derde jaar: nieuwe ontwikkeling van bovenaf gezien.


Derde jaar: zijaanzicht van de nieuwe ontwikkeling.

Derde jaar
Net als de vorige twee jaren hebben zich nieuwe uitlopers aan de uiteinden van de takken gevormd. Ook als gevolg van het nijpen van deze uitlopers zijn er nieuwe uitlopers binnenin de tak verschenen.
De nieuwe scheuten zijn in de herfst bedraad en geplaatst op dezelfde manier zoals eerder reeds beschreven in de voorgaande jaren.
Weerom is erop toegezien dat takken elkaar niet kruisen. Op het bovenaanzicht zie je ook de waaiervorm die wordt nagestreeft bij het plaatsen van de takken.


Vijfde jaar: bovenaanzicht van de bedrade tak.


Vijfde jaar: zijaanzicht.

Vijfde jaar
De tak begint nu echt vorm te krijgen. De vertakking is uitstekend en de tapsheid O.K. Een bonsai die op dezelfde manier een takontwikkeling zal vertonen geeft een indrukwekkend beeld.

De volgende stap in de evolutie wordt in een volgend artikel behandeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten