CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 9 augustus 2012

Pinus mugo: anders dan andere dennen © Walter Pall

Hoewel Pinus mugo bij vele bonsailiefhebbers niet de beste reputatie heeft, door gebruik te maken van de gepaste technieken is deze boom best te kweken en te stileren.

Verzorging
  • Net zoals de meeste dennen verdraagt de mugo uitstekend de zon. Meer nog, een plaats in volle zon is aan te raden. 
  • Besproei de naalden tijdens warme zomerdagen veelvuldig. Hij zal er je dankbaar voor zijn.
  • De boom houdt van een vochtige goed drainerende grond. Zorg ervoor dat de kluit nooit uitdroogt. 
  • Tijdens de winter watergift beperken.
  • Zorg er bij het snoeien voor dat je altijd wat naalden laat staan. De Pinus mugo is niet in staat om op alleen maar knoppen terug uit te lopen.
  • Bemesten doe je best met organische meststoffen. Hierdoor wordt het organische leven in de grond gestimuleerd. Wil je naaldbemesting toepassen gebruik dan Visemulsie. Nadeel: stinkt verschrikkelijk; voordeel: te veel om op te noemen.
Verpotten

Pinus mugo houdt er niet van dat er veel aan zijn wortels gerommeld wordt. Vaak hoor je dan ook dat na een verpotting de boom traag terug op gang komt of er zelfs het loodje bij neer legt. In tegenstelling tot andere dennen die verpot worden als ze terug in een actief groeistadium komen (als de kaarsen beginnen te zwellen) verkiest de mugo om verpot te worden tijdens de zomer.
Harry Harrington nam de proef op de som. Hij verpotte en snoeide de wortels van drie van zijn mugo's in de maand augustus. Alle drie deden ze het daarna schitterend. 
Het beste moment om de mugo te verpotten is na de eerste groei wanneer de kaarsen zijn terug genepen en voor het einde van de zomer. In ons klimaat betekent dit tijdens de maanden juli of augustus.
Let bij het verpotten ook op dat de mycarrhizae rond de stambasis niet verwijderd wordt. Spuit dus bij het verpotten de oude grond niet weg maar doe dit manueel. Als je twijfelt over de gezondheid van je boom verwijder dan maar 50% van de oude grond. De rest vervang je bij een volgende verpotting.
Het is niet nodig om na wortelsnoei ook aan naaldsnoei te doen om het 'evenwicht' van de boom te bewaren. De wasachtige naalden van de den vragen maar weinig vochtopname van de wortels. Ook zal er geen extra vochtverlies langs de naalden plaats vinden zoals bij loofbomen wel het geval is.
Houd na het verpotten de boom wel enige tijd uit de volle zon.

Niet alles gelijk

Onderwerp je boom aan één ingreep per seizoen. Dit geldt vooral voor yamadori.
Wanneer je werkt met containerplanten reduceer de top dan geleidelijk aan tot de gewenste hoogte.

Snoeien

Selectie van de knoppen

De sterke knoppen van de tekening links worden terug genepen tot de twee zwakkere knoppen bij sterke takken (middelste tekening) of tot twee sterke knoppen bij zwakkere takken (tekening links).

Net zoals bij andere coniferen wordt het aantal knoppen terug gebracht tot twee zodat er een vork gevormd wordt. Verwijder het teveel aan knoppen als ze verschijnen.
Knop selectie bij een mugo doe je ofwel in het vroege voorjaar ofwel na de eerste groei en in de zomer.


Kaarsen knijpen

In de lente zullen de geselecteerde knoppen uitgroeien tot langgerekte kaarsen die in lengte en sterkte van elkaar verschillen. Om het evenwicht in de boom te bewaren worden deze terug genepen.
Hoewel het principe hetzelfde is als bij andere dennen is de timing en techniek van het knijpen bij de mugo verschillend.
Wanneer een kaars ongeveer 2,5 tot 4 cm lang is wordt de kop voorzichtig verwijderd met de vingers. Dit heeft als gevolg dat de groei van de kaars wordt stilgelegd en de energie in de zwakkere delen van de boom wordt gebruikt.

Zomersnoei om knoppen binnenin de boom en fijnere vertakkingen te krijgenDe techniek om een fijnere vertakking te krijgen en de groei van knoppen binnenin de boom te stimuleren is zeer eenvoudig. Zoals hierboven reeds geschreven werden in de lente de knoppen op de top van de tak teruggebracht tot twee.Tijdens de lente en de vroege zomer groeiden deze knoppen uit tot nieuwe uitlopers met frisgroene naalden.


Worden deze uitlopers met rust gelaten dan zullen ze verder uitlopen en geen nieuwe groei meer vertonen tot het volgende seizoen. Snoeien we de nieuwe uitlopers bij het begin van de zomer echter terug dan wordt de boom gedwongen om binnen hetzelfde seizoen nieuwe groei aan te maken. Omdat de boom bij deze groei niet meer over dezelfde energie beschikt als in de lente zullen de nieuwe scheuten compacter en de naalden kleiner zijn.


Het precieze snoeipunt is afhankelijk van de sterkte van de tak. Gaat het om een sterke tak dan snoeien we terug tot twee of één paar naalden. Betreft het daarentegen een zwakke tak dan laten we best drie of vier paar naalden staan.
Verwijder nooit alle naalden van een nieuwe scheut. Het is belangrijk om minstens één paar te laten staan. Deze drastische manier van snoeien van de eerste groeistoot vraagt heel veel kracht van de boom.
Vanaf nu kan aan het verwijderen van de oude naalden begonnen worden (dit om groei van nieuwe knoppen in de boom te stimuleren). In tegenstelling tot andere dennen komt nieuwe knopgroei op gang waar oude naalden op de tak blijven en niet waar ze verwijderd worden. Verwijder dus alleen de oude naalden in gebieden waar je wenst dat er geen nieuwe knoppen gaan groeien.Het resultaat van de harde snoei geeft kortere internodiën en naalden, terwijl nieuwe knoppen verschijnen waar geen oude naalden verwijderd werden.

Vormen en bedraden

Jonge mugo's verdragen vormen en verpotten in de zomer. Toch is het aan te raden om, net zoals bij andere dennen, het bedraden en vormen in de late zomer/vroege herfst uit te voeren.

Origineel artikel © Harry Harrington

Geen opmerkingen:

Een reactie posten