CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

maandag 6 augustus 2012

Ziektes en plagen: deel 1 - 'Ulmus'

Bij nazicht van de bezoekersteller van deze blog valt het op dat het artikel 'Mijn bonsai is ziek' heel vaak geraadpleegd wordt. Daarom een aantal bomen, die vaak als bonsai gebruikt worden, even van korter bij bekijken.
Dit artikel heeft helemaal niet de pretentie volledig te willen zijn. Daarom staan we open voor suggesties, aanvullingen, ervaringen, bemerkingen...


Ulmus


Veel voorkomende plagen bij Ulmus zijn spint en en luis (gele en groene blaadjes die afvallen wanneer je met de tak schudt en plakkerige blaadjes).
Je behandelt best met Admire van Bayer. Zorg ervoor dat vooral de onderkant van de blaadjes met het product in aanraking komt. Het middel dringt in de plant en beschermt deze van binnen uit. Het product mag ook aan het gietwater toegevoegd worden.Spint is ook merkbaar aan lange draden die op de boom verschijnen.

Inheemse bomen (Hollandse iep) is bijzonder gevoelig aan de iepenziekte. Een boom die door deze ziekte is aangetast (de ziekte wordt trouwens over gebracht door de iepenspintkever) verwijder je best zo snel mogelijk uit je collectie want redden is niet meer mogelijk en bovendien gebeurt besmetting van andere bomen zeer snel.
De eerste kenmerken van de ziekte zijn het afsterven van de blaadjes aan het uiteinde van de tak. Ze verkleuren en gaan slap hangen. De bladeren krullen op, worden bruin en vallen af. Uitdrogen van het bladmateriaal, zonder dat de blaadjes afvallen, is een ander kenmerk.


Iepenziekte heeft toegeslagen.

Het plotseling tak na tak verwelken van blaadjes en jonge takken wijst op de verwelkingsziekte (Verticillum). Wanneer je een aangetaste tak snoeit merk je een paarse tot grijze verkleuring in de buitenste jaarringen.
Verwelkingsziekte is een bodemschimmel die via de wortels de boom binnen dringt. Deze ziekte verloopt heel willekeurig.
Er kan behandeld worden met Sporgon® van Edialux.


Het tijdstip van behandelen is belangrijk. Lees daarom altijd goed de bijsluiters bij de bestrijdingsproducten.

De laatste jaren merken we dat Ulmus Parvifolia onderhevig wordt aan schimmelziektes. Nieuwe blaadjes krijgen zwarte puntjes, worden vervolgens geel en sterven af. Als gevolg van het steeds natter wordende klimaat krijgen schimmels meer en meer kans zich te ontwikkelen. Behandelen met Eminent van Bayer of Sporgon® van Edialux lost al veel op.

Vele ziektes kun je preventief in de wintermaanden december, januari, februari en ook nog maart behandelen. Het middel Sun spray 7E van Edialux is in deze periode ideaal tegen spinmijten (eieren), bladluizen, dopluizen, schildluizen, wolluizen en wantsen.

Fotografen onbekend


Geen opmerkingen:

Een reactie posten