CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 5 september 2012

Ent technieken bij een Pinus nigra

Enten van zwarte dennen gebeurt het best juist voor het terug op gang komen van de sapstroom m.a.w. midden februari. Wanneer de sapstroom terug op gang komt gaat door de boom veel energie gestoken worden om de entwonden te laten helen wat ten goede komt aan het transplantaat. 
De eerste stap is het aanbrengen van een snede op de stam. Dit gebeurt met een scherpe, zuivere zaag. De snede is ongeveer 1/4 kleiner dan de tak die als ent gebruikt zal worden. De snede is naar achter toe breder gemaakt. Nadat de inkeping aangebracht is wordt deze zuiver gemaakt met een mes.


Op de enttak wordt met een entmes een stukje schors verwijderd aan weerszijde van de tak. Zorg ervoor dat het ontschorste deel even lang is en op de juiste plaats op de enttak t.o.v. de inkeping op de stam.


De enttak is nu klaar om op de stam geplaatst te worden. Let ervoor op dat de enttak een klein beetje knelt zodat hij stevig contact maakt met de stam. Soms is het nodig om met een mes bij te werken. Door het feit dat de ent klemt is contact met het cambium tussen ent en stam verzekerd wat succes van de techniek vergroot.


Tot slot wordt de ent gefixeerd met, in dit geval, een stevig stuk plastic tape. Ook wordt over de ganse entplek wondpasta aangebracht. De termijn om de ent te scheiden is afhankelijk van de groeikracht van de boom. Toch mag men twee seizoenen voorop stellen.


Relaterend artikel: "Ent technieken bij een Japanse esdoorn"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten