CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 6 september 2012

Gebarsten potten herstellen


Je merkt het misschien niet maar deze oude, antieke, Chinese pot is gebarsten en hersteld. De getoonde reparatie is niet eeuwigdurend maar zal toch vele jaren stand houden. 

Kenmerken van een gebarsten pot

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen of je potten barsten of scheuren vertonen.
  1. Tik met de vinger op een aantal plaatsen en luister naar het gemaakte geluid. Dit geluid moet een wat hoge resonerende toon weergeven. Hoe harder de klei is, hoe hoger de toonhoogte van het geluid. Hoor je een doffere toon dan zijn er problemen.
  2. Houd een grondige, visuele inspectie van de pot. Op deze manier kun je kleine euvels die je bij de "soundchek" niet hoorde, ontdekken.

Op de foto merk je een paar kleine schilfers die verdwenen zijn. Bij visuele controle zijn deze duidelijk te zien, bij auditieve controle hoor je deze gebreken niet.

Bekijk eens je eigen collectie. Je zal verwonderd staan welke mankementen je na controle tegen komt.

Vaststellen van gebreken: belangrijker dan je denkt

1. Waarde van de pot.
Wanneer je een waardevolle pot bezit is het niet moeilijk te begrijpen dat de financiële waarde van de pot verminderd als hij gebarsten is. In sommige gevallen wordt hij zelfs waardeloos. Mr. Tanaka zegt altijd dat het grote voordeel van een pot, zelfs al is hij gebarsten of gerestaureerd altijd waardevol is om een bonsai in te plaatsen.


Deze antieke Chinese pot is niet gebarsten maar de hoek is afgebroken en werd hersteld met een zacht metaal. De oorspronkelijke waarde werd geschat op 3500$ maar is nu als gevolg van de beschadiging nog 3000$ waard. Niet slecht voor een pot waar een stuk van ontbreekt.


Deze kleine Tofokuji pot vertoont een grote barst. Niet gebarsten betaal je in de detailhandel al snel 700$ voor dit kleinood. Met barst wordt de prijs geschat op 100 à 200$ want het is en blijft een Tofokuji pot (Heian Tofokuji was en is nog steeds de beroemdste Japanse pottenbakker).


2. Voorkom verdere schade.
Indien een barst in een pot niet behandelt wordt zal deze als gevolg van o.a. wisselende weersomstandigheden verder barsten.

Het verschil tussen een gewone barst en een oppervlakkige barst als gevolg van het bakproces


Op deze foto zie je een oppervlakkige scheur die tijdens het bakproces veroorzaakt werd. Doe je de "gehoor test" dan merk je dat onder de scheur de klei nog massief is.


Nog een voorbeeld van een oppervlakkige scheur.

Herstellen van een scheur


Deze pot vertoont meerdere scheuren. De scheur op de foto meet ongeveer 18 cm.


Klaarblijkelijk heeft iemand in het verleden de scheur proberen te herstellen maar op een foutieve manier. Met een puntige bamboestok wordt de vroegere herstel substantie (waarschijnlijk lijm) verwijderd. Om de patina op de pot niet te beschadigen wordt geen schurend gereedschap gebruikt.


Nadat de overtollige lijm verwijderd is wordt de pot gereinigd met een zachte, plastic borstel.


Zeer vloeibare lijm, vervaardigd voor dit doel, wordt in de scheur aangebracht. Zorg er zeker voor dat de lijm vloeibaar is. Deze zorgt voor een betere hechting.


Detail nadat de lijm aangebracht is.


Laat gedurende 10 seconden inwerken en verwijder overtollige lijm.


Het resultaat na de reiniging en nadat de pot met olie ingesmeerd is. De breuklijn is er nog altijd maar minder opvallend. Als je nu op de pot tikt krijg je een mooie, resonerende klank.


Van deze pot vertoont meerdere scheuren en er is bovendien een hoek beschadigd.


De scheuren zijn minder opvallend na de reparatie.


Opgepast

Deze manier van herstellen is, zoals eerder reeds geschreven, niet blijvend. Ontstaan van nieuwe barsten is niet uit te sluiten als gevolg van lange blootstelling aan vocht. Bij dure potten is het aan te raden een vakman te contacteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten