CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zaterdag 29 september 2012

Hout verharder tegen rotten


Fuchsia bijvoorbeeld is door zijn zacht hout zeer gevoelig aan verrotting. Zo ook deze bonsai wiens shari en sommige wortels aangetast zijn. Indien er niets ondernomen wordt zou de boom nog een tweetal jaren leven alvorens de stam zou breken.


Na een eerste inspectie is het niet zo eenvoudig vast te stellen welke delen nog leven en welke reeds afgestorven zijn. Het is een secuur werkje dat met de nodige voorzichtigheid en geduld aangepakt moet worden.


Met behulp van een Dremel met draadborstel worden de buitenste lagen van het zachte hout verwijderd. Dit gebeurt zonder druk op de Dremel uit te oefenen.


Het resultaat van het holle deel. Merk op dat de draad van de nerven gevolgd werd om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te bekomen.


Na nader onderzoek blijkt dat een deel van de stam boven de holte ook is  aangetast. De bast, hoe mooi ook, dient verwijderd te worden. Doe je dit niet dan gaat het rottingsproces onder de stam verder en zal de boom op termijn sterven.


De stam nadat de bast verwijderd is.


De stam nadat de aangetaste delen verwijderd zijn. Dit gebeurt op dezelfde manier als hierboven reeds vermeld. Merk de groene, onrijpe schors op de onderste helft van de stam: een levende ader.


Het bovenste deel van de romp bleek na het werk helemaal dood te zijn. Het onderste deel daarentegen, inclusief de wortels, blaakt van gezondheid.


Met een watten staafje wordt het opgekuiste gebied voorzien van hout verharder. Dit product is totaal onschadelijk voor de boom en wordt langzaam 'opgezogen', dit in tegenstelling tot jin-product. Om kleine gebieden als deze te behandelen wordt geen borstel gebruikt omdat deze na het opdrogen onbruikbaar wordt.


Er worden verschillende lagen hout verharder aangebracht totdat het hout glanst en het product niet meer opgenomen  wordt. Vervolgens laat men alles opdrogen (12 tot 14 uur).
Het is aan te raden om de bodem en het niet te behandelen deel van de plant tegen het product te beschermen alhoewel het helemaal niet schadelijk is voor de boom. Maar je weet nooit.


Vierentwintig uur nadat het product aangebracht werd. De hout verharder is uitgehard en het behandelde hout geplastificeerd. Hierdoor is de stam ondoordringbaar geworden voor vocht, lucht en water en is het rottingsproces stopgezet. De glans verdwijnt na een paar maanden maar als je onmiddellijk resultaat wenst kun je deze voorzichtig met een stalen borsteltje verwijderen.


De stam na het verwijderen van de glans.


Rugzijde van de stam.Geen opmerkingen:

Een reactie posten