CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 9 september 2012

Tosho: deel 1


In dit artikel heeft Peter Tea het over de groei eigenschappen en de specifieke kenmerken van deze naald juniperus.

Eén naam, verschillende naalden

Niet alle naalden van  de Tosho zijn hetzelfde. Het meest voorkomende zijn deze met de kortere naalden en de blauwe kleur maar je kunt er evenzeer aantreffen met iets langere naalden en een groene kleur.
Op zoek naar de levensader

Vele bonsai liefhebbers staan vaak voor het dilemma over het al dan niet opkuisen van de bast. Voor beide opties zijn er voor- en tegenstanders. Bij Aichien, de kwekerij waar Peter in de leer is, wordt de bast met rust gelaten als deze een bruine kleur heeft. In het geval dat de bast rood kleurt wordt deze opgekuist. Enkele voorbeelden:Kenmerken van dood hout: jins en shari

De karakteristieke kenmerken van het hout bij een Tosho is heel anders dan bij een Shimpaku. Het hout is veel harder en de jins meer gekarteld. Ze dragen van nature ook hol achtige gezwellen. Enkele voorbeelden:
Seizoensgebonden verzorging

Mei is de startmaand dat aan de Tosho gewerkt dient te worden. In mei kun je snoeien, bedraden en verpotten. Tosho kan ook vroeger in het voorjaar verpot worden. Alleen in de herfst blijf je het best van zijn wortels af.

Tijdens de zomer maanden groeien ze stevig door. Er zal bijgevolg meerdere malen gesnoeid moeten worden (twee tot drie keer per jaar is de norm). Bij het snoeien in de zomer is het best de boom na de snoeibeurt onder een schaduwnet te plaatsen gedurende een tweetal weken. Zo voorkom je dat loof binnenin de boom verbrandt en afsterft. Bij het intreden van de herfst vraagt de boom niet veel onderhoud meer. Het is wachten tot de volgende lente.

Water geven is niet bijzonder moeilijk omdat deze soort van water houdt. Bij de meeste bomen laten we tussen twee beurten de bodem opdrogen. Dit stimuleert de wortelgroei. Bij Tosho heeft dit minder belang. Zelfs wanneer de bodem niet opgedroogd is en toch water gegeven wordt heeft dit geen nadelige gevolgen voor het loof noch voor de wortels.

Origineel artikel : "Tosho Part 1" © Peter TeaGeen opmerkingen:

Een reactie posten