CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 12 september 2012

Vermijden verbrande bladeren bij loofbomen

Wel vijgen na Pasen maar toch meegenomen naar volgend seizoen.

In de zomer kun je verbrande bladeren bij loofbomen vermijden op twee manieren:
  • zorgen voor veel fijne haarwortels;
  • regelmatig water geven.
Het ontwikkelen van heel veel fijne haarwortels is belangrijk omdat deze ervoor zorgen dat bij temperaturen boven de 35°C voldoende water door de boom opgenomen wordt. Heeft je boom onvoldoende fijne wortels dan kun je zoveel water toedienen als je wil, de boom zal niet genoeg vocht kunnen opnemen.

Het is ook zo dat bij "over watering" en bij een tekort aan haarwortels, geen nieuwe haarwortels aangemaakt worden. Staat de boom dan ook nog in een slecht grond mengsel dan is de kans op nieuwe wortel vorming nog kleiner.

Hebben we wel voldoende haarwortels maar dienen we bij hoge temperaturen (> 35°C) niet meerdere malen per dag (3x) water toe, dan zullen de bladeren van beuken, esdoorns en andere loofbomen verbranden.

Om verbrande bladeren te voorkomen moet aan beide eisen voldaan worden. Bekijken we even onderstaande foto's.


Deze Japanse esdoorn vertoont heel wat fijne wortels aan het grondoppervlak. Dit soort fijne haarwortelgroei voorkomt verbranding van de bladeren. Is dit bij jouw boom niet het geval dan groeien de wortels tegen de rand van de pot: de slechtste plaats want daar is de opwarming het grootst en verschroeiing onvermijdelijk.


De bladeren van dezelfde boom.


Acer rubrum aan het einde van de maand augustus.

1 opmerking:

  1. Vraag:
    Hoe kun je de groei van die fijne haarwortels stimuleren?

    BeantwoordenVerwijderen