CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 26 september 2012

Voorbereiden pot voor verpotting

Werken met clips


Om de waterafvoer te garanderen dienen we eerst de drainagegaten te voorzien van gaas. Deze wordt gefixeerd met behulp van clipjes. Je kunt kiezen uit verschillende vormen maar de eenvoudigste lijken me de 'z'-clipjes. 

Het proces is zeer eenvoudig. Je knipt een stuk draad die in lengte vier maal langer is dan de diameter van het drainagegat. Buig met behulp van een tang de draad in de vorm van een 'z'. Plooi vervolgens de uiteinden naar beneden en stop deze in het drainagegaatje. Pas desnoods het clipje aan.






Pot met één drainagegat

Voor potten met één drainagegat maken we naast de z-clip ook gebruik van het 'kleine mannetje'-clipje. Dit wordt onder aan de pot bevestigd en dient om de draden die onze bonsai zullen vast houden te verankeren. Het clipje wordt zo genoemd omdat het de vorm heeft van een mannetje.



Pot met twee drainagegaten

Voor potten met twee drainagegaten zorgen we ervoor dat de draden aan de binnenzijde van de gaten geplaatst worden. Dit zorgt er niet alleen voor dat we in lengte minder draad nodig hebben maar wat belangrijker is, het voorkomt het schuiven van het aangebrachte gaas.



Pot met drie drainagegaten

Het voorbereidingsproces is vergelijkbaar met het vorige. Het verschil: één gat krijgt twee draden, de overige twee één.



Pot met vier drainagegaten

Meestal gaat het om vierhoekige potten met een gat in elke hoek en één in het midden. De draden worden zo aangebracht dat ze de twee gaten over de breedte van de pot met elkaar verbinden. Plaats van de draden in de gaten: zo kort mogelijk bij het middelpunt van de pot om het schuiven van het gaas tegen te gaan.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.