CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zaterdag 15 september 2012

Zomer en water

Dat je beredeneerd met water moet omspringen in de zomer is een algemeen gegeven dat in de bonsai wereld circuleert. Dit heeft zijn redenen want in de zomer kunnen bodems snel uitdrogen. Vaak zie je mosgroei opduiken wat logischer wijze wijst op een vochtige bodem. Jonas Dupuich onderzocht en vond.

Mos, een teken van een vochtige bodem.

Omdat Jonas zijn bodem langzaam laat opdrogen alvorens opnieuw water te geven was het verschijnen van de groene moslaag niet logisch. Met een pincet verwijderde hij de groene aanslag.Resultaat: de bodem was droog. Wat was er gebeurd?
Een langere, koele periode die aan het onderzoekje vooraf ging had de bodem langzaam doen uitdrogen en mos de kans gegeven zich te ontwikkelen. Toen de temperatuur warmer werd bleef de bodem groen en werd het moeilijker om in een oogopslag te zien dat de grond was uitgedroogd en de bomen water nodig hadden. Daarom verwijderde Jonas de bovenste grondlaag en bedekte deze opnieuw met verse akadama en lava.
Vervolgens werd water toegediend en nieuwe bemesting aangebracht.
Jonas onderzocht de rest van zijn bomen en trof vergelijkbare 'problemen' aan.

Zwarte den

Azalea

Gezonde mosgroei bij de azalea wees op een vochtige bodem.


Onder het mos: natte grond

De grond bij de azalea was heel vochtig. Na grondige reiniging werd spaghnum mos op de bodem gelegd om deze vochtig e houden.


Je bomen regelmatig controleren is geen overbodige luxe, integendeel het is een 'must'.Geen opmerkingen:

Een reactie posten