CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

maandag 8 oktober 2012

Een Japanse witte den krijgt een nieuw kleedje

Om allerlei redenen was onderstaande boom in een niet al te beste toestand toen hij op de kwekerij van Boon Bonsai aankwam en Akio Kondo  er zich mee bemoeide. De boom had een paar jaar de tijd gekregen om op krachten te komen en de tijd om hem 'op te frissen' was aangebroken.


De boom had in de onderste regionen al een aantal takken verloren en de resterende waren heel zwak. Daarom zal de boom bij een restyling een ander karakter krijgen dan oorspronkelijk. Het eerste doel van de opfrissing is de boom in balans brengen en hem gezond te houden. Met dit doel voor ogen worden eerst de dode naalden verwijderd.

Voor het verwijderen.

Na het verwijderen van de dode naalden

Toen meester Akio Kondo zachtjes tegen de onderkant van een aantal takken tikte vielen een aantal kleine, bruine schutnaalden in zijn hand. Hij vertelde dat dit het signaal is om aan de boom te werken. Tevens trok hij een paar oude naalden uit om te controleren of ze niet bloedden. Dat deden ze niet en dus kon ongestoord geplukt in plaats van gesnoeid worden.

Een zwakke tak

Dezelfde tak na het verwijderen van de oude naalden.

Een deel van de tweede jaars naalden werd ongemoeid gelaten. De echt heel zwakke werden weg gesneden. De kans dat nieuwe knoppen zouden gevormd worden is zo goed als onbestaande. Daarom is het beter ons te concentreren op de sterkere takken.

Na het verwijderen van de oude naalden

Na het verwijderen van de oude naalden ziet de boom er al veel beter uit. Het valt ook op dat de boom in de top veel sterker is dan in de andere delen. Om de boom in evenwicht te brengen, verwijderde Mr. Kondo zo veel mogelijk sterke knoppen terwijl ook naalden van het lopende jaar gesnoeid werden met hetzelfde doel.

Nieuwe groei: de linker knop is sterker ontwikkeld dan de rechter.

Na het verwijderen van de naalden van dit jaar.

Omdat de naalden deze tijd van het jaar nog actief zijn werd snoeien boven trekken verkozen om de stress tot een minimum te beperken.

Omdat de boom nog te zwak is wordt bedrading uitgesteld tot een later tijdstip.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten