CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 18 oktober 2012

Fineerenten bij Japanse zwarte den

Er zijn heel wat redenen om de ent-techniek toe te passen op bonsai. Deze ga ik niet opsommen maar het is zo dat enten de enige techniek kan zijn om je boom op te tillen tot een hoger niveau.
Afhankelijk van het transplantaat kunnen verschillende ent-technieken toegepast worden. Dit artikel richt zich vooral op het plaatsen van een fineerent bij een Japanse zwarte den.

Voorbereiding

Controleer je boom. Deze moet in een uitstekende gezondheid verkeren. De boom moet minstens één jaar in dezelfde pot staan om de techniek succesvol te kunnen toepassen. Pas verpotte bomen komen bijgevolg niet in aanmerking.
Je materiaal op voorhand klaar zetten is een must. Hoe sneller de techniek uitgevoerd wordt hoe beter. Haasten is echter ook weer overdreven want dit kan gevaarlijk zijn voor boom en handen.


Al je hulpmiddelen dienen scherp en steriel te zijn. 
Materiaal: entmes, gewoon mes, schaar, sphagnum mos, smalle beitel, flexibele plastic zakjes, enttape en ent tape.

Werkwijze

Kies de knoppen uit die je wil gebruiken als ent. Gebruik hiervoor sterke, slapende eindknoppen. Het is belangrijk dat de knoppen nog slapende zijn omdat ze zich op deze manier langzaam kunnen aanpassen aan de boom (zeker als je een andere host gebruikt als ontvanger).


Markeer de entplaatsen op de boom. Zodra het markeren gebeurd is verwijder je de schors op die plek met een oud mes. De schors van de den is hard en harsachtig. Door het oude mes te gebruiken houd je het entmes steriel.


Vervolgens worden de transplantaten geknipt met de schaar. Knippen is beter dan snijden omdat je minder vochtverlies hebt. Het transplantaat bestaat uit de knop met daaronder een stukje éénjarig hout van drie à vier centimeter.


Reduceer vervolgens, met een schaar, de naalden van het transplantaat tot aan de knop tot er ongeveer een vijf paar over blijven. Het knippen met te schaar is te verkiezen boven het uittrekken van de naalden omdat de kans op beschadiging van het transplantaat kleiner is.
Vervolgens wordt de entplaats voorbereid. Dit gebeurt met behulp van een beitel. Plaats deze met het lemmet naar boven onder een hoek van +/- 35°. Dit levert een entsnede voor een tak die naar onder groeit. Wil je een tak die naar boven wijst dan gebruik je de omgekeerde werkwijze.


Maak vervolgens met het entmes een schuine snede van een drietal centimeter naar de entbasis aan de ene kant en aan de andere kant van het transplantaat een snede van ongeveer één centimeter. Zorg dat de basis recht is.



Plaats zo snel mogelijk het transplantaat in de entsnede met de lange zijde naar binnen. Zorg dat één kant van het transplantaat het cambium raakt van de entplek. Hoe meer cambium hoe meer kans op succes.


Bevestig rond de entplek vochtig sphagnum mos en trek alles strak aan met enttape. Plaats vervolgens een plastic zak over de ent en entplaats met de zakopening naar de stam toe. Zorg dat de bovenkant van de zak over het sphagnum gespannen wordt en stabiliseer met tape.
Het enten is voltooid.


Nazorg

Plaats de boom in een schaduwrijke plek en controleer regelmatig. Geef de boom regelmatig water en zie erop toe dat aan de binnenkant van de zak condens is waar te nemen. Dit betekent dat de ent vochtig genoeg is. Om de twee à drie dagen is het misschien nodig het sphagnum mos vochtig te maken. Een  injectienaald is ideaal.


De ent is geslaagd wanneer de kaars begint met groeien (na ongeveer vijf weken, afhankelijk van het klimaat). Het is nu belangrijk dat de groeiende kaars niet door de zak beschadigd wordt. Daarom wordt een uitsparing uitgeknipt.


Laat de zak nog even zitten. Hij houdt het transplantaat vochtig. Laat vervolgens de ent ten minste twee seizoenen groeien.

Tijdstip

De beste tijd om te enten is aan het einde van de winter, begin lente wanneer de boom nog in rust verkeert en de sapstroom nog op gang moet komen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.