CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 5 oktober 2012

Japanse witte den in de herfst

De Japanse witte den is naar onderhoud een relatief gemakkelijk boom. Wanneer we zeer intensief allerlei technieken gaan toepassen verzwakken we de boom gemakkelijk.
Zoals we vaak bij andere dennen de oude naalden verwijderen door te snoeien of uit te trekken doen we dit bij de witte den niet. De boom heeft namelijk zelden de energie om hierop positief te reageren. Het is veel beter om de naalden op een natuurlijke wijze te laten afsterven en in de herfst te verwijderen.

Vele bomen zijn ingewikkelder en vergen intensief herfst-werk. De zwarte den is hier een goed voorbeeld. Andere vragen dan weer het terug nijpen van de kaarsen in de lente en de nieuwe groei in de herfst te beheren.
De witte den is van een andere categorie omdat hij maar één groeiperiode per jaar heeft. Daarom vraagt hij zo goed als geen onderhoud in de herfst.


Japanse witte den met de vergeelde naalden van vorig jaar.


Dezelfde boom nadat de vergeelde naalden voorzichtig verwijderd werden. Na dit werk kan er, indien nodig, opnieuw bedraad worden en kunnen lange scheuten gesnoeid worden. Klaar ben je.
1 opmerking:

 1. Beste,

  Ik kwam toevallig op jullie site terecht. Ik was op zoek naar oplossingen voor mijn tuin bonsai, een Pinus Penthafylla. De boom wordt geel en er komen meer en meer droge takjes. Ik heb reeds verschillende " specialisten " geraadpleegd maar er is nooit een sluitende verklaring en/of behandeling gekomen. Daarom heb ik besloten om zelf het initiatief te nemen en op zoek te gaan naar mensen die
  oplossingen kunnen aanbieden.

  Vriendelijke groeten

  Vandenberghe Danny

  BeantwoordenVerwijderen