CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 21 oktober 2012

Verfijnen van een Taxus

Bij het begin van het nieuwe groeiseizoen zal de nieuwe groei zich onderscheiden van de oude door de kleur. De nieuwe knoppen groeien uit tot licht groene scheuten terwijl de oudere naalden donker groen kleuren. Gedurende het ganse groeiseizoen dienen nieuwe scheuten bij het verschijnen terug gesnoeid te worden.

Op de linker foto merk je duidelijk het verschil tussen de nieuwe groei en deze van vorig seizoen. In eerste instantie is deze helder groen maar na een paar weken zal deze harder aanvoelen en donkerder kleuren.


Wanneer de nieuwe groei is uitgehard, is het tijd om deze te knijpen. Dit gebeurt zoals op de foto's is aangegeven. De nieuwe scheut wordt tussen de duim en wijsvinger van één hand genomen en met de andere hand trek je de top weg. Doe dit voorzichtig en in één beweging.Na enkele weken verschijnen nieuwe knoppen op de plaatsen waar geknepen werd (lees: dichter bij de éénjarige groei). Soms ontstaan twee of drie knoppen die vrijuit kunnen groeien.


Een ruimer beeld toont de nieuwe groei. Is deze afgehard dan kan getopt worden.

 Net voor het nijpen in mei.

 Tijdens het groeiseizoen 
werd de boom 2x genepen.

Verfijnen van de loofetages

Wanneer de boom voldoende ontwikkeld is kan aan elke etage afzonderlijk gewerkt worden. De etages worden afgerond.


De bovenzijde is nu nog plat maar dient boogvormig te zijn. Deze ontwikkeling verkrijg je niet in één seizoen maar heeft tijd nodig.

Eens de boom in dit stadium verkeert moet ook rekening gehouden worden met de lengte van de weggesnoeide toppen. Als de nieuwe groei bovenaan de etage de lengte van deze daaronder bereikt heeft moet terug gesnoeid worden zodat de beneden liggende delen voldoende licht krijgen.

In dit geval werden de nieuwe scheuten tot 5 cm terug gesnoeid.

Origineel artikel : "Yew refinement"© Artistic Bonsai Circle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten