CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 10 oktober 2012

Warmtebed

Ondanks dat de herfst pas begonnen is, is vooruit denken aan de winter geen overbodige luxe. In ons onbetrouwbaar en labiel klimaat is voorkomen vaak beter dan genezen en is het nuttig om de winter voor te zijn.

Voor yamadori, pas gemarcotteerde en niet zo winterharde bomen (Acers bijvoorbeeld) of voor bomen die om de één of andere reden wat verzwakt zijn is de installatie van een warmtebed een welgekomen hulpmiddel om zonder al te veel kleerscheuren de komende winter door te komen.

De bouw van zo'n warmtebed hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Wel is het nodig om een aantal elementen voor ogen te houden:
  • de bodem van het bed mag verwarmd worden maar mag geen invloed hebben op de omliggende temperatuur;
  • de plaats van het bed is belangrijk: zijn mijn bomen naald- of loofbomen (hebben ze licht nodig of niet);
  • let op het electriciteitsverbruik;
  • houd de temperatuur van het bed in de gaten.

Bouw van het warmtebed


Nadat een deel van je winterberging is afgebakend met stenen of houten planken wordt op de bodem een verwarmingskabel aangebracht. Deze kabels zijn in tuincentra te koop en verkrijgbaar in verschillende lengtes. Om je electriciteitsrekening in de hand te houden let je op de wattage van de kabel (50 watt is voldoende om een temperatuur van ongeveer 12°C op te wekken).
Eens de kabel gelegd wordt het bed met zand gevuld. De verwarmingskabel verwarmt het zand voldoende om je bonsai tegen de vrieskoude te beschermen. Zorg ervoor dat de temperatuur van het zand niet boven de 10°C stijgt. Deze temperatuur is hoog genoeg om de bomen tot een vroegtijdige lentegroei te dwingen.
Hoe meer zand je toevoegt hoe koeler het bed, hoe minder zand hoe warmer het bed.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.