CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 11 november 2012

De grenzen aftasten


Om de kwaliteit van deze boom te verbeteren dienden een aantal stevige ingrepen uitgevoerd te worden. Wat bedraden en opnieuw vorm geven zou in dit geval niet voldoende zijn.



Het plan is om de lichte bochten die reeds de vorm van de stam uitmaken dichter bij elkaar te brengen. Daarvoor dient de tak (in de eerste bocht naar rechts) verwijderd te worden wat dan ook meteen gebeurt.


Nu de tak aan de rechterzijde verwijderd is kan het buigproces beginnen. Het doel: de jin zou de stam eronder moeten raken zodat de eerste bocht nog ongeveer 20 tot 25° bedraagt.


Omdat de boom door zijn ouderdom al vrij stug is worden roestvrije schroeven als ankerpunt gebruikt.


De schroef wordt met behulp van een schroevendraaier in de achterkant van de stam geplaatst. We verankeren niet aan de pot omdat dan volgend seizoen de boom verpot kan worden.


Op dezelfde manier wordt een schroef aangebracht boven de eerste bocht.


Vervolgens wordt roestvrije staaldraad aan de bovenste schroef bevestigd.


In een volgende stap wordt de staaldraad aan de onderste schroef vastgemaakt. 


Voor het buigen zal een buigklem gebruikt worden. Omdat de bekopening te klein is dient aan de bovenste schroef een tweede draad aangebracht te worden die dienst zal doen als ankerpunt voor de bovenste bek van de tang.


Een derde draad wordt aan de onderste schroef bevestigd om de onderste bek van de tak te bevestigen.


De tweede en derde draad worden aan de klem bevestigd.


Langzaam wordt de buiging tot stand gebracht.


Zodra de beide stamdelen parallel lopen en kort genoeg bij elkaar liggen (cfr. klemopening) wordt de eerste draad aangespannen en verankerd. De tweede en derde 'hulpdraden' kunnen weg en er kan verder gebogen worden door de klemopening op de stam te plaatsen.



De buiging wordt verder afgewerkt.


Door de ingreep is er op de buitenste bocht een wonde ontstaan die gelukkig niet al te veel invloed zal hebben op de verdere ontwikkeling van de boom.


Eens de tak de gewenste positie heeft aangenomen wordt de klem verwijderd en de draad die het geheel op zijn plaats houdt gefixeerd.


Vervolgens wordt wondpasta aangebracht op de wonde. Het is belangrijk om dit soort kwetsuren te behandelen omdat water gemakkelijk onder de schors kan binnendringen en veel schade kan aanrichten. Na verloop van tijd zal alles genezen.


Vooraanzicht van de eerste bocht. De tweede kabel is al aangebracht als voorbereiding van de buiging van de tweede bocht. Het is de bedoeling om deze onder een hoek van 45° te plaatsen.


Detail voor de buiging.


Aangezien de ankerpunten ongeveer 90° van elkaar liggen zal de buiging niet in één keer gebeuren maar in stappen. 


Door de kracht die de klem uitoefent dient de eerste bocht ondersteunt te worden. Door de stugheid van de stam plooit het bovenste deel zeer moeilijk.


Opnieuw wordt het geheel gefixeerd wanneer het gewenste resultaat bereikt is.


Ook deze keer een scheur aan de buitenkant van de tweede bocht. Ook deze wordt op de gepaste manier behandeld.


Het resultaat


Voor


Na



Nazorg

Door deze ingreep heeft de boom onder zeer grote stress gestaan. Daarom wordt hij verder met rust gelaten. In eerste instantie zal de boom de winter doorbrengen in de serre. Het oorspronkelijke plan om hem in het voorjaar te verpotten is afhankelijk van de toestand waarin de boom de winter uit komt.

Waar ligt de grens ?

Overleeft deze boom is de vraag die velen zich stellen. De takken gelegen onder de eerste bocht zeker. Voor de anderen is het afwachten. Mr Tanaka tast steeds de grenzen af van wat kan en niet kan. Het is de ervaring die je de grens leert bepalen. Bij deze buiging werd de grens niet overschreden.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.