CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 7 november 2012

Eenvoudig staat niet voor gemakkelijk


Bovenstaande boom mocht Peter Tea eens grondig onder handen nemen.

De boom onder de loupe

De boom had een grote hoeveelheid takken die allen bedraad moesten worden.

Vooraf gaf zijn leermeester Sukijiro Tanaka hem de volgende raad: behoud zoveel mogelijk takken. Wanneer je te veel takken verwijdert zullen de naalden het volgende seizoen groter worden. Naast een massieve stam pronkte de boom met een indrukwekkende wortelvoet. Er zouden een aantal wortels gesnoeid kunnen worden maar om de boom niet te veel onder stress te plaatsen werd hiervan afgezien. Mr Tanaka vertelde Peter dat de stam van de vijfnaaldenden zelfs in een bonsaipot aardig kan verdikken.


Na twee dagen en half was 60% van de boom bedraad. Een zeer tijdrovend werkje. De reden hiervoor was vrij eenvoudig: de boom had heel wat fijne vertakkingen. Bovendien zijn de takken vrij lang en staan ze overal 360° rond de stam wat bij andere stijlen niet het geval is.

Wat betekent: formeel opgaand ?

Het is één van de moeilijkst te vormen stijlen die er zijn omdat men aan regels gebonden is. In essentie komt het erop neer de perfecte boom te creëren. Nadat de boom bedraad en in vorm gezet was leek het alsof hij wat naar links over helde. De reden hiervoor was de boom zelf die zich uit de pot drukte door toename van het wortelstelsel. Een kleine blok onder de linkerkant en het probleem was opgelost. Het verdikt van Mr Tanaka was echter onverbiddelijk: "balans yoku-nai" wat simpelweg "niet goed" betekent.

 Voor Tanaka's ingreep
 Na Tanaka's ingreep

Te onthouden

  1. Op de tweede foto merk je dat er een klein blokje onder de pot is geplaatst wat de boom een kaarsrechte stam geeft. Hierdoor toont hij veel krachtiger.
  2. Alle takken moeten onder dezelfde hoek op de stam staan als de belangrijkste tak en dit zowel aan de linker-, achter- en rechterzijde van de stam.
  3. Na het naar beneden brengen van de takken oogt de boom niet alleen compacter, de stam lijkt ook imposanter.
  4. Spreid de etages voldoende zo verberg je met het loof onvolkomenheden als je de boom van opzij bekijkt.
  5. Vermijd in de top de 'karwiel'-vorm eigen aan de groeiwijze aan deze dennensoort. Ook al lijkt de top voller en mooier als je deze behoudt, in de toekomst geeft dit gegarandeerd problemen. Dus weg ermee.
Origineel artikel: "Simple does not mean easy"© Peter Tea
Relaterend artikel: Stijl, formeel rechtop


Geen opmerkingen:

Een reactie posten