CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 1 november 2012

Herfst: kaarsen snoeien !?

De Japanse zwarte den die Jonas Dupuich vormde tijdens een workshop kreeg bij een bezoek van Akio Kondo het advies mee om meer knopontwikkeling te stimuleren binnen in de boom. Anders zou er geen toekomst weggelegd zijn voor deze bonsai in wording.

Akio Kondo suggereerde om de nieuwe kaarsen in de herfst te verwijderen. De theorie achter deze techniek is de volgende. Het verwijderen van de nieuwe kaarsen in de herfst is een twee seizoenen durend proces. Door de kaarsen zo laat te verwijderen hebben de zomerknoppen weinig kans zich te ontwikkelen. Verkeert de boom in goede gezondheid, zal deze 'toevallige' knoppen aanmaken binnen in de boom.
Verloopt alles volgens plan dan zal de boom er niet uitzien een paar weken na de ingreep: niets dan zwakke knoppen en oude naalden. Ook volgend voorjaar zal niet anders zijn. In het tweede groeiseizoen zal de boom echter zijn groeikracht terug vinden en in al zijn glorie pronken.

Onderstaand fotoverslag toont het verloop. Het verwijderen of terug snoeien van de kaarsen gebeurt precies hetzelfde als in de zomer.


Op het eerste zicht een gezonde kruin met zeer sterke knoppen.


Binnenin echter een ander verhaal. Het gebrek aan knoppen is waarschijnlijk het resultaat van jaren terug snoeien zonder te bedraden. De nieuwe groei clustert samen en verhindert dat licht de binnenzijde van de boom bereikt wat gelijk staat aan het ontbreken van knopgroei binnen in de boom.


Het basisprincipe is vrij eenvoudig: verwijder de lentegroei tot juist boven de oude naalden.


De lentescheut is verwijderd.


Opletten !!! Benader de scheut voor het snoeien niet met 'open' schaar. Het risico bestaat er dan in dat je oude naalden mee verwijdert.


Benader de kaars met gesloten schede en duw de oude naalden weg.


Houd de schaar zo horizontaal mogelijk zodat je geen schuin snoeivlak bekomt. Dit zorgt voor onevenwichtige groei.


De kaars is verwijderd.

Na het verwijderen van de kaarsen worden de oude naalden onder handen genomen. In de sterke gebieden van de boom worden deze verwijderd om een evenwichtige groei te bekomen.

Jonas trekt de oude naalden uit, andere meesters verkiezen te knippen.

De techniek:


Met een pincet wordt een naaldpaar aan de basis vastgepakt en naar boven toe uitgetrokken. 

Pak je de naalden niet bij de basis dan breken deze af en heb je veel meer handelingen nodig om tot hetzelfde resultaat te komen.


Verwijder ook het schutblad onder de naalden. Dit oogt veel mooier.

Na deze ingrepenen kreeg de boom een tijdje rust om in de late herfst bedraad te worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten