CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zaterdag 1 december 2012

Crataegus: creëren dood houtDe video toont hoe vroeger ontstane lelijke snoeiwonden door de creatie van dood hout gecamoufleerd wordt.

Deze 56cm hoge Crateagus monogyna werd in 2003 in het wild uitgegraven. Waar toen de boom werd afgezaagd ontstond een lelijk litteken. Daar deze soort een mooie genezing van littekens niet zo hoog in het vaandel draagt is het vormen van dood hout het enige aanvaardbare alternatief.

Voor het frezen wordt enkel een boortje op de Dremel gebruikt. Het is de bedoeling om het geheel een zo natuurlijk mogelijk uitzicht te geven.

Het freeswerk beoogt diepte in het dode hout te krijgen. Mooie ronde vormen en rechte randen dienen vermeden te worden. Dit wijst op menselijk ingrijpen en dat is wat we juist niet willen. Er dient ook op gelet te worden dat water natuurlijk kan wegvloeien om alzo verrotting te voorkomen.

Na het frezen dient alle vuil verwijderd te worden met behulp van een gasbrander. Het doel is tevens om bramen en vezels met scherpe randen weg te werken. Bovendien neemt het gefreesde hout een oudere patina aan. Tevens wordt het gefreesde hout harder wat opnieuw verrotting tegen gaat.

Na het verbranden wordt alles met een stalen borstel gereinigd en met jinvloeistof ingesmeerd.

Origineel atikel: "Carving a Hawtorn Bonsai Video" © Harry Harrington
Geen opmerkingen:

Een reactie posten