CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 28 december 2012

Een uitdaging deze Juniperus (2)Alvorens over te gaan tot het buigen van de toptak ben ik eerst op zoek gegaan naar wat back-up info omdat ik deze techniek nog niet heb toegepast. Een bruikbaar artikel in deze was "Big bend" van Jonas Dupuich. Zijn relaas:

Wat doe je met een tak die de verkeerde richting uitgroeit ? Buig hem. Om Jeneverbestakken van meer dan 2" te buigen is het noodzakelijk om de tak eerst uit te hollen. Sinds Kimura deze techniek voor het eerst toepaste is het nu een wereldwijd verspreide handeling geworden die vaak door bonsaimeesters wordt toegepast. Wanneer de techniek goed uitgevoerd wordt is het een handig hulpmiddel om extreme buigingen tot een goed einde te brengen.


Het uithollen van de tak gebeurt het best met fijne , cirkelvormige zaagbla- den. De truc bestaat erin de tak zoveel mogelijk uit te hollen zonder de cambiumlaag aan de andere kant van de tak te beschadigen. Het uitgeholde deel wordt opgevuld met aluminiumdraad zodat de tak zijn vorm blijft behouden bij het buigen immers kan het resultaat anders afgeplatte of gebroken takken opleveren.


Na het opvullen van de tak met aluminiumdraad wordt deze stevig ingepakt met raffia. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk knopen in de raffia legt omdat dit in een later stadium voor extra drukpunten kan zorgen.


Dikke koperdraden worden aangebracht op de buitenzijde van de bocht. Deze draden zullen helpen om de tak ongeschonden te kunnen buigen en op zijn plaats te houden.


Vervolgens worden de versterkingsdraden vast gezet met fijnere draad. Dan wordt er een tweede laag raffia aangebracht en tot buigen over gegaan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten