CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 19 december 2012

Japanse zwarte den: restyling

Het perfecte bonsaimateriaal vinden is zo goed als onmogelijk. Daarom vertonen de meeste van onze bomen gebreken die we proberen weg te werken. Zo ook met deze Pinus thunbergii (Japanse zwarte den). De boom vertoont heel wat onvolmaaktheden en ingrijpen is noodzakelijk.


Het huidige vooraanzicht

Gebreken:
 • Nebari is slecht, zeker vanuit dit standpunt bekeken.
 • De eerste tak is te dik in vergelijking met de stam.
 • De twee takken aan de linker zijde kloppen niet in verhouding van elkaar.
 • De open ruimte tussen de eerste en de eerste en de tweede tak aan de rechterzijde is e groot.
 • De tweede en derde tak aan de rechterzijde zijn te sterk op elkaar gestapeld.
 • De stam is te dun en te zwak om een dergelijk breed luifel te ondersteunen.
Zoals je kunt zien zal het kiezen van een andere voorzijde geen verbetering zijn. Daarom dringen andere oplossingen zich op. Laten we eerst de nebari analyeren om van hieruit een nieuwe voorkant te kiezen.


De voorzijde:


Deze zijde komt niet in aanmerking als voorzijde. De wortels verspreiden zich niet radiaal ten overstaande van de stam maar enkel aan de achterzijde.

De achterkant:


Aan de achterzijde vertonen de wortels een hiel terwijl er van oppervlaktewortels helemaal geen sprake is.

Kwart draai rechts:


Deze zijde toont de beste keuze als nieuwe voorzijde, zowel voor het zicht op de wortels als op de stam.
Een korte analyse:
 • Het zicht op de nebari is vanuit deze zijde aanvaardbaar.
 • De stamlijn oogt niet slecht maar er zijn nog een aantal knelpunten met name het ontbreken van een tak in de eerste bocht halverwege de stam. Met een bunjin in het achterhoofd zijn er wel mogelijkheden.
 • De onderste tak dient verwijderd te worden en tot jin omgevormd terwijl de hoger gelegen takken een wat elegantere vorm moeten te krijgen.
Het nieuwe ontwerp


De schets toont hoe het nieuwe ontwerp er zal uitzien. Stamdikte en vorm worden beter benut en de takkenstructuur ziet er veel eleganter en natuurlijker uit.

In de eerste bocht wordt een jin toegevoegd. De eerste tak bevindt zich aan de achterzijde van de boom. Dit is niet ideaal.


De onderste tak wordt tot jin omgevormd.


Met de jintang wordt de schors geplet waarna ze gemakkelijk verwijderd kan worden. De jin laat je nu verder één jaar drogen alvorens verder met een Dremel te bewerken.


De takken worden terug gesnoeid zodat het geheel teruggedrongen wordt naar de stam toe. De buitenste scheuten worden verwijderd terwijl de binnenste behouden blijven en alzo een compactere boom zullen vormen.

Bedraden

Vervolgens wordt de ganse boom bedraad.


De onderste takken zijn in vorm gezet.


Vervolgens wordt de top naar rechts gebracht zodat een betere balans verkregen wordt.


Jin toevoegen

Tussen de jin en de eerste loofetage gaapt er een grote leegte die zal opgevuld worden met een jin. Omdat er geen tak voorhanden is om een jin van te maken dient deze geënt te worden.We kiezen een stuk tak dat eerder verwijderd en van de schors ontdaan werd. Vervolgens wordt met een iets grote boor (dan de takdoorsnede) een gat in de stam geboord zoals op onderstaande tekening te zien is.


Het resultaat


Analyse:
 • De laagste jin aan de rechterzijde vertoont een vreemde hoek en zal door freeswerk nog verder aangepakt moeten worden.
 • De hoek van de primaire tak (links) ten overstaande van de stam dient te verbeteren. Omdat de boom vrij oud is en de tak stug zal dit in verschillende stadia dienen te gebeuren.
 • De breedte van de rechterkant dient met behulp van backbudding nog compacter te worden.


Virtueel toekomstbeeld

Origineel artkel: "Restyling a Problem Japanes Black Pine" © Andy Ruthledge


Geen opmerkingen:

Een reactie posten