CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 1 januari 2013

Zwarte den: enten op de stam

Enten is één van de meest bruikbare technieken om je boom naar een beter niveau op te tillen. Het voorbeeld dat hier beschreven wordt is het verbeteren van de takzetting van primaire takken m.a.w. het aanbrengen van enten op de stam zelf.

Vooraleer zomaar geënt kan worden is wat huiswerk vooraf noodzakelijk. Ben je volkomen leek dan is de hulp van een wat meer ervaren persoon welkom. Voor dennen is de beste tijd om te enten aan het einde van de winter.

In dit voorbeeld gebruikt Jonas Dupuich tweejarige, krachtige (geen al te krachtige) scheuten. Hij vermijdt het gebruik van scheuten die zich de afgelopen zomer ontwikkeld hebben.Deze scheut ontwikkelde zich het afgelopen voorjaar.

Het eerste werk ter voorbereiding van de ent is het verwijderen van de overtollige naalden. Acht tot tien maar naalden overhouden is meestal voldoende om de ent te laten overleven. Wanneer de naalden kort zijn,zoals het voorbeeld hieronder, mag je meer naaldparen laten staan.


De tweede stap: snijden van de ent. Hier komt enige kennis bij kijken, zoals het herkennen van de cambiumlaag. Dit is nl. zeer belangrijk bij het plaatsen van de ent.


De ent - klaar om te enten.


Zijaanzicht van de ent

Merk op dat de bovenste inkeping lichtjes gebogen is. Dit is niet goed. De snede moet recht zijn zodat de cambiumlaag van de ent en deze van de ontvanger perfect op elkaar passen. 

Na het snijden van de ent hou je deze vochtig en raak je hem zeker niet meer aan met de handen.

De rest van het entproces voert men best zo snel mogelijk uit. Met een beitel (ongeveer 1 cm breed) wordt een verticale insnijding gemaakt van ongeveer 0,5 cm diep. Dit voorkomt het afscheuren van de bast wanneer de uiteindelijke insnijding gemaakt wordt. De gebuikte beitel is ongeveer even breed als de ent.


De definitieve inkepingZijaanzicht

Vervolgens wordt de ent in de inkeping geplaatst. Dit is een moeilijk en zeer secuur werkje. Als de insnijding niet diep genoeg is kan deze sluiten vooraleer de ent op zijn plaats is gebracht. Daardoor zal de ent naar buiten gedrukt worden en sluiten de cambiumlagen niet op elkaar aan (zie voorbeeld beneden).


De ent steekt niet diep genoeg.


De ent is prefect geplaatst.


Vooraanzicht

Dan wordt de stam met enttape omwikkeld. Deze moet goed aansluiten zodat de ent op zijn plaats blijft.


De tape fixeert de ent.

Tot slot wordt een plastic zak met vochtig Sphagnum over de ent geplaatst om uitdroging en afsterven te voorkomen.Bekijk zeker ook eens de video van Ryan Neil (link hieronder) waar de Amerikaanse meester heel wat nuttige tips, betreffende dit onderwerp, mee geeft.

Relaterend artikel: Ryan Neil: les enten
Relaterend artikel: Boor-entenGeen opmerkingen:

Een reactie posten