CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zaterdag 9 februari 2013

Tapsheid verbeteren


Deze Thuja occidentalis heeft een zeer rechte, weinig tapse stam waardoor de boom saai over komt. Om dit te verhelpen wordt over gegaan tot het splitsen van de stam.

Omdat deze techniek zeer stressvol is voor de boom moet je absoluut zeker zijn dat deze in een uitstekende conditie verkeert. Bovendien wordt het uitvoeren van de techniek niet aangeraden voor loofbomen of bomen die "rotgevoelig" zijn alhoewel het wel kan.

Om de boom voor te bereiden op de ingreep wordt het jaar voordien een shari aangebracht op de plaats waar de stam gesplitst (zowel voor als achteraan) wordt.


Vervolgens neemt men de boom uit de pot en reinigt de wortels. Omdat de boom een hele tijd uit zijn pot is dient er tijdens het splitsen regelmatig beneveld te worden.


Met een elektrische zaak wordt, daar waar de shari werd aangebracht, van onder naar boven een snede gemaakt. De snede loopt tussen de hoofdwortels van de boom.


Vervolgens wordt een stuk hout in de snede aangebracht zodat de stam zich splitst en breder wordt.


Na een paar weken wordt de ontstane shari met een mengsel van kalk zwavel en zwarte Oost-Indische inkt ingesmeerd. De boom krijgt nu tijd om te herstellen en pas dan zal aan de ontwikkeling van de takken begonnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten