CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 17 maart 2013

Verpotten: tips van Michael HagedornWat je bij het verpotten zeker voor ogen dient te houden:


1. Zorg dat je boom voor je verpot niet te droog staat. Hoewel een droge wortelkluit gemakkelijker werkt, we zouden een uitgedroogde boom krijgen na het verwijderen van de fijne haarwortels. Beter te nat dan te droog is hier de regel.

2. Een algemene regel: verwijder niet alle oude grond. Vaak zie je in tijdschriften specialisten aan het werk die met de tuinslang alle resterende grond wegspuiten. Dit gebeurt niet zo maar maar heeft altijd een reden en vormt een techniek op zich. Heb je deze techniek niet onder de knie en verwijder je in het wilde weg het oude grondmengsel dan doe je meer kwaad dan goed. Alle grond verwijderen is een extreme techniek voor extreme omstandigheden.

3. Ontspan tijdens het verpotten. Zet wat zachte muziek op of zing. Op deze manier ga je ook rustiger te werk en dit komt de behandeling van de wortels ten goede.

4. Laat de boom bepalen wanneer er verpot dient te worden en niet een eventuele database die wordt bijgehouden. Doe de test met het eetstokje. Als je met de scherpe punt van het eetstokje niet tot op de bodem van de pot kunt (en dit op verschillende plaatsen) is het tijd voor verpotten. Tijd is in deze niet relevant. Zo zal een zwakke boom drie keer meer tijd nodig hebben om een pot met wortels te vullen dan een sterke, gezonde boom.

5. Snoei uit een jonge boom niet teveel wortels. Let er ook op dat het jaar dat je verpot niet teveel gewerkt wordt aan de top van de boom.

6. Verpot niet om te verpotten maar vind een reden. Beoordeel elke boom en kijk naar zijn behoefte. Onderneem geen onbekende ingrepen maar ga dan liefst te rade bij een kenner want hoe je het ook draait of keert: verpotten is een open hart operatie, die het leven van de boom bepaalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten