CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 5 april 2013

Japanse esdoorn: wortels enten

Deze esdoorn is gedurende acht jaren in training. Ondanks zijn reeds goede ontwikkeling dient er nog heel wat werk verricht.
De nebari
De boom werd jaarlijks verpot om de wortels bij te werken en om een mooie radius rond de stam te verkrijgen. Echter dienen nog een aantal lege 'gebieden' opgevuld te worden.


De foto toont de verpotting van de boom net voor het grondmengsel werd toegevoegd.

Dit jaar
Eerst wordt de wortelmassa gereduceerd.


Na het opkuisen werd bepaald waar de enten zouden komen. Met een lange bit boren we de gaten in de richting zoals de enten dienden aangebracht.
Er dienden zes enten bevestigd te worden. Voor de enten op hun plaats gebracht worden, ontdoen we ze van hun bast. Dit moet precies gebeuren: tot aan het cambium en tot op het punt waar ent en stam elkaar raken.
Het is belangrijk dit werk secuur uit te voeren zodat de knoppen op de enten niet gekwetst worden. Is dit werkje gebeurd, bedek de wortels dan met nat papier. Dit beschermt tegen uitdroging (het ganse werk nam immers 2,5 uur in beslag).Bamboestokjes worden als hulpmiddel gebruikt om de enten op hun plaats te houden. Vervolgens zetten we voorzichtig de zaailingen in draad zodat de groeirichting uit de schaduw van de kruin komt. Ze dienen zich nl. snel te ontwikkelen.


Nog een laatste maal snoeien we de wortels bij en plaatsen de boom, iets dieper dan voorheen,  in de pot. Zo worden de wortels van de enten beschermd met een laagje grond. Geen opmerkingen:

Een reactie posten