CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 2 april 2013

Juniperus: takken uitdunnen


Om een juniperus de 'perfecte' vorm te geven, zijn bedradingen en positie van het loof zeer belangrijk. Dit kan een lang en tijdrovend proces zijn dat op zeer regelmatige basis uitgevoerd moet worden: levenslang.

Uitdunnen van het loof

Vooraleer men overgaat naar bedraden dienen de takken opgekuist en uitgedund te worden. De eigenlijke structuur van de boom, hoofd- en secundaire takken dienen duidelijk zichtbaar te zijn om ze vervolgens te schikken zodat een fijne loofmassa bekomen wordt.

Alle takken worden ontdaan van overtollig loof. Dit om verschillende redenen:

  • gemakkelijker te bedraden;
  • verfijnen van de loofmassa;
  • meer licht in de boom wat afsterven van takken tegen gaat.


Bovenstaande foto toont een San Jose Juniperus met een mengeling (wirwar) van jong en oud loof. De boom had vrijuit mogen groeien en onmiddellijk bedraden zou in dit stadium onmogelijk zijn.

Voorbereiden van de boom voor bedraden

Bij het uitdunnen ga je niet zo maar willekeurig takken of loof verwijderen. Er zijn verschillende looftypes en takken die gericht verwijderd dienen te worden. Het gericht, methodisch verwijderen van ongewenst loof en takken staat dus voorop.Op bovenstaande foto's werden scheuten verwijderd die:

  • ofwel te snel groeien in vergelijking met de omringende scheuten;
  • ofwel nooit nieuwe knoppen zullen vormen en in bundeltjes groeien.Het volgende voorbeeld laat zien dat gestreefd moet worden om na de snoei takken te bekomen die aan het einde in twee splitsen. Welke scheuten verwijderd worden hangt af van het ontwerp dat je voor ogen hebt, of je jonge of oude scheuten hebt, ...

Relaterend artuikel: "Juniperus, takken uitdunnen (2)"
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten