CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

maandag 1 april 2013

Snoeien Azalea bonsai

Het snoeien van Azalea's doe je best onmiddellijk na de bloei. Je kunt dit doen tot aan de herfst zonder enige schade aan de boom toe te brengen.


De loofmassa in dit voorbeeld was te dicht geworden. De algemene vorm en uitzicht van de boom zag er leuk uit maar er diende toch binnenin gesnoeid te worden om het geheel weer van voldoende licht en lucht te voorzien.

Door de boom gericht te snoeien (terug binnen brengen van licht en lucht) krijgen binnen liggende, slapende knoppen de kans zich te ontwikkelen. Op deze manier behoud je compacte loofpartijen.

De primaire takken en takstructuur waren bekomen door eerdere ingrepen. Het was dus enkel nodig om de boom van onder naar boven een onderhoudssnoei te geven.


Zoals bij alle bonsai dien je het aantal nieuwe scheuten op het einde van de tak te reduceren tot twee zodat elke tak zich op het einde splitst in twee fijnere. Op deze manier bevorder je de tapsheid in de opbouw van de takken.


De scheuten die bewaard worden zijn aangeduid ...


De rest wordt verwijderd.

Hard terugsnoeien van een 'bundel' nieuwe scheuten zal er altijd toe leiden dat, heel snel na de snoei, nieuwe knoppen ontluiken binnenin de boom.


Bovenstaande tak heeft aan het uiteinde twee scheuten die de goede richting uitgroeien. Deze worden niet verwijderd. Omdat ook de internodiën kort zijn moeten ze ook niet in lengte aangepakt worden.


Wanneer we nu de bladeren verwijderen over de lengte van de scheut ...


wordt de vertakking visueel veel duidelijker en kan licht beter binnendringen binnen in de boom.


Net zoals bij het verwijderen van oude naalden bij pinussen geldt hier ook de regel dat in de vroegere bladoksels nieuwe knoppen zullen ontstaan die op hun beurt weer vertakken.

Wel opletten. Een Azalea is basaal-dominant. Dit betekent dat de onderste takken sterker groeien dan deze in de top. Om het evenwicht te behouden wordt er daarom harder gesnoeid in de onderste regionen van de boom.

Hoewel ook volledig kale takken opnieuw uitschieten is het raadzaam aan het uiteinde van elke gesnoeide tak twee bladeren over te laten. Dit voorkomt de kans op afsterven.


Een derde manier van snoeien bij Azalea is het simpelweg terug snoeien van de primaire takken om opnieuw secundaire takken op te bouwen. Bovenstaande foto toont een tak die buiten de loofmassa van de boom groeit en bijgevolg ingekort wordt.


In plaats van ruwweg terug te snoeien, wat resulteert in zware kransen van takken, snoeien we terug tot waar twee scheuten die zich als secundaire takken zullen ontwikkelen.


Het zware uiteinde is verwijderd en de fijnere scheuten zullen zich als secundaire takken ontwikkelen.De Satsuki Azalea na het snoeiwerk: een evenwichtige boom die zich verder kan ontwikkelen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten