CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zaterdag 13 april 2013

Snoeien Pinus sylvestris

Naalden plukken bij dennen is een essentiële handeling in het onderhoud. Het zorgt er voor dat:
  • voldoende lucht en licht binnenin de boom komen zodat de groei van binnenin liggende scheuten gestimuleerd wordt;
  • er een balans in je boom ontstaat en zo een evenwichtige groei gegarandeerd is.
Bovendien zorgen nijpen en snoeien ervoor dat nieuwe scheuten binnenin de boom ontstaan en zo de boom compacter gevormd kan worden.

Zowel oude als jonge naalden worden geplukt afhankelijk van hun ligging op de boom. Het basisprincipe is zeer eenvoudig:
  • hoe meer naalden een tak heeft, hoe krachtiger deze is, hoe meer er geplukt en gesnoeid wordt;
  • hoe minder naalden een tak heeft, hoe zwakker deze is, hoe minder naalden verwijderd worden.
Het artikel, "Snoeien Pinus: basistechniek", gaat hier dieper op in.

Scheuten terugsnoeien en "Back-Budding"

Het terugsnoeien van scheuten is een techniek die toegepast wordt om het aantal knoppen bij een boom te verhogen en dit liefst binnenin de boom.

In de nazomer wordt de nieuwe groei gesnoeid. De lengte van het terugsnoeien hangt af van wat je uiteindelijke doel is. Zo kan bijvoorbeeld dat wanneer je vertakking als doel stelt de nieuwe groei teruggesnoeid wordt tot 2 of 3 set naalden. Op het punt waar je snoeit zullen het volgende voorjaar nieuwe knoppen ontstaan.

Opgelet! De gezondheid van de boom bepaalt of deze ingreep zijn doel bereikt of niet. Bovendien geldt deze regel niet voor ALLE dennen maar is voor elke soort bijna anders. Zwakke bomen en zwakke soorten (zoals de Japanse witte den) mogen niet zo hard gesnoeid worden als bijvoorbeeld Pinus sylvestris of de Japanse zwarte den.De foto toont een Pinus sylvestris in het begin van de maand augustus voor hij een onderhoudsbeurt onderging. Elke tak vertoont een massa naalden aan de top van de takken.
Om correct te snoeien en plukken zal er systematisch gewerkt worden: tak voor tak.


Deze tak toont de oude naalden die zich vorig groeiseizoen ontwikkelden. Tussen duim en wijsvinger bevinden zich twee nieuwe scheuten van het huidige voorjaar.
Verder terug aan de tak (aan de bovenkant van de foto) heeft zich dit jaar ook  een zwakkere knop ontwikkeld.Dezelfde tak nadat de naalden "geplukt" werden. Het plukken doe je best met de schaar. De resterende stompjes zijn potentiële locaties voor nieuwe knoppen en scheuten.
Merk ook dat de zwakke knop ongemoeid werd gelaten zodat deze het volgende groeiseizoen de kans krijgt aan te sterken.


Op deze tak zijn de oude naalden geplukt. Je zou nu de helft van de nieuwe naalden kunnen verwijderen.
Maar ...  Er zouden dan volgend jaar nieuwe knoppen verschijnen die we niet wensen omdat ze te ver van de tak zullen ontstaan.


Bijgevolg worden de scheuten terug gesnoeid. De nieuwe knoppen die nu verschijnen zullen dichter bij de tak komen te staan. Op deze manier wordt de boom compacter.


Deze sterk groeiende tak heeft een grote hoeveelheid scheuten en naalden die allen uit hetzelfde punt ontspruiten. Om het evenwicht te bewaren zal gesnoeid worden zodat er twee sub-takken ontstaan.


Dezelfde tak na het snoeien en plukken. 


Wederom een zeer sterke tak met een massale groei.


Na de snoei. Merk dat elke tak aan het uiteinde splitst in twee.


Nog een pas geplukte tak met normale groei en onverwachte nieuwe knoppen op het oude hout.
Deze situatie is ideaal om de tak te bedraden.


Nieuwe groei op een tak die zwaar werd gesnoeid laat zomer. De knoppen zijn te zwak om de tak te ondersteunen. Door het sterke snoeien van de groei rondom zullen ze in de toekomst aansterken.


De ganse boom na de pluk en snoei. Nog een tweetal jaren en dan zal hij definitief gevormd zijn.

Relaterend artikel: "Snoeien Pinus: basistechniek"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten