CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 9 april 2013

Watergift in het voorjaar

© The Bergen Bonsai Society


De oneindig durende winter kunnen we nu eindelijk achter ons laten. Vele bomen zijn verpot en reikhalzend kijken we uit naar de zomer. Het werk aan onze bomen komt nu in een stroomversnelling.

Hier alvast enkele tips van Michael Hagedorn in verband met het water geven tijdens het voorjaar.

  • Een pas verpotte boom beschikt over een dichte wortelmassa en heeft de neiging om zeer snel uit te drogen. De wortels die nu zichtbaar zijn (nebari) dienen veelvuldig van water voorzien.
  • Pas verpotte bomen met een karig wortelstelsel drogen niet zo snel uit. Daarom hoef je niet zo frequent water te geven als het voorbeeld hier boven.
Wees alert wanneer een boom plotseling weinig water nodig heeft. Wanneer de bodem te nat blijft kan dit verschillende oorzaken hebben:
  1. De lente groeicyclus van de boom kan gewoon gestopt zijn en hierdoor neemt hij minder water op. Dit is normaal en geen reden tot paniek.
  2. Een andere reden is misschien een drainageprobleem. De drainagegaten in de pot voldoen misschien niet (te weinig, verstopt, ...).
  3. De boom kan problemen hebben met de wortels: wortelrot. Ingrijpen is nodig.
  4. Het heeft geregend misschien.
Afhankelijk van het weer is het nodig de bomen één tot twee maal daags te gieten. Maar dit is geen regel. Het is wederom de boom die bepaalt wanneer hij vocht nodig heeft.

Zwakke bomen met een slecht wortelsysteem hebben extra zorg nodig. Best worden ze in een serre geplaatst waar, indien mogelijk, de bodem niet te vochtig gehouden wordt en waar regelmatig beneveld kan worden.

Origineel artikel: "Spring Watering Tips" © Michael Hagedorn
Relaterend artikel: "Water geven, meer dan met de tuinslang rond lopen"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten