CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 29 mei 2013

Snoeien van lentegroei

Er is al veel gezegd en geschreven over lentesnoei bij naaldbomen. Je mag gerust stellen dat er evenveel ideeën als bonsaiprofessionals zijn betreffende dit onderwerp. Nu de tijd van lentesnoei nadert probeer ik op een eenvoudige manier uit te leggen waar het over gaat.

Uitgangspunt van deze informatie is het resultaat van mijn jarenlange studie, bezoeken en gesprekken met oa. Daisaka Nomoto, Akio Kondo en Junichiro Tanaka en literatuur van John Kirby.

Een defintie

Het snoeien van kaarsen verwijst naar een reeks teelttechnieken die zich richten op het wegnemen van de lentegroei van rode en zwarte dennen om een tweede groei in de zomer te stimuleren.


De term 'decandling' verwijst naar een eenvoudige handeling die niets meer inhoudt dan het verwijderen van de nieuwe lentekaarsen nadat de naalden tot volledige ontwikkeling gekomen zijn. 

Wat is lentesnoei niet ?

Volgende technieken zijn gelijkaardig maar richten zich naar het verbeteren van het evenwicht in de boom en niet naar het stimuleren van nieuwe groei.
  1. Nijpen en/of verwijderen van de nieuwe kaarsen alvorens de nieuwe naalden tot ontwikkeling gekomen zijn.
  2. Het verwijderen van een deel van de nieuwe kaarsen. De helft van de lentegroei verwijderen kan toegepast worden om de kracht van de groei te beperken.

Origineel artikel: "What is decandling?" © Jonas Dupuich


Geen opmerkingen:

Een reactie posten