CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

maandag 20 mei 2013

Terugkeer van de koning (1)


Prijswinnaar op de Kokufu in 1996, zwarte den

De naam
Mr. Moriyama doopte deze zwarte den 'Zuiou' (zeldzame koning). Een minder passende naam zou de boom oneer aandoen. 
Het is een Japanse gewoonte dat eigenaars enkel uitzonderlijke bomen een naam geven. Zo ook deze Japanse zwarte den.

Het verhaal
De boom stond in de kwekerij Daijuen van Mr. Tohru Suzuki. Een kwekerij  gekend om zijn hoge kwaliteit zwarte dennen. Hij verbleef daar voor onderhoud. Hier kreeg Peter Tea hem voor het eerst te zien. Hij herkende hem van foto's van de Kokufu-ten van 1996.

Mr. Tanaka, Peters leermeester, vertelde hem dat de boom ontdekt werd in 1930 door zijn overgrootvader en dat zijn grootvader de den aankocht. De Tanaka familie deed er 60 jaar over om de takkenstructuur en het silhouet van de boom te vormen tot wat hij nu is. De boom bleef in de familie tot hij in 1995 verkocht werd aan Mr. Moriyama.


1995 tijdens een tentoonstelling bij Aichien


De terugkeer
In 2012 werd de boom opnieuw verkocht aan Mr. Tomomatso, een klant bij Aichien, de kwekerij van Mr. Tanaka. Zoals gebruikelijk verbleef de boom een paar weken bij zijn nieuwe eigenaar en verhuisde dan naar de kwekerij die de verdere zorgen voor haar rekening zou nemen.

De eerste zorgen

Studie van de boom.


Mooi bossig uitgegroeid, hoogte 84 cm, breedte 97 cm, wortelvoet 51 cm, stambreedte 30 cm.


Rechter zijde


Achterzijde


Linker zijde

Eerste werk: naalden plukken en snoeien. 
De takken uit overvolle delen en de zwakkere worden weggenomen. Er wordt altijd voor ogen genomen het evenwicht van de boom te bewaren: de sterke gebieden onder controle houden zodat de zwakkere de kans krijgen zich beter te ontwikkelen.


Bovenstaande afbeelding toont een zwakker gebied in de boom. Het uiteinde van de tak is dicht begroeid omdat deze heel veel licht krijgt. Het binnenste deel daarentegen is heel zwak door een gebrek aan zonlicht. Ondernemen we hier niets, dan zou het binnenste deel van de boom steeds zwakker worden en uiteindelijk afsterven.


Dit voorbeeld toont een zeer sterk gebied in de boom. Het is vol en zeer dicht begroeid. Dit deel van de boom wordt gecontroleerd om te vermijden dat het achter liggende deel niet te zwak is.


Hier een ander voorbeeld van het sterk ontwikkeld uiteinde wat een verzwakking van het dieper gelegen deel als gevolg heeft. Het binnen gelegen deel zou het sterke gebied moeten zijn. Enige optie: snoeien.


Na de snoei. Het zonlicht doet de rest.


Er is nu veel open ruimte. Nieuwe groei zal zich ontwikkelen en de ontstane ruimte opvullen.


Een voorbeeld van het resultaat van het verwijderen van de kaarsen vorige zomer. Er ontstonden in dit voorbeeld twee nieuwe bundels. 

Het resultaat


Voorzijde


Rechts


Achterkant


Links


Origineel artikel: "The Return of the King" © Peter Tea


Geen opmerkingen:

Een reactie posten