CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 10 juli 2013

Kaarsen verwijderen: nazorg

Omdat kaarsen verwijderen en naaldpluk zeer ingrijpend zijn voor een boom mag ook de nazorg niet uit het oog verloren worden:
  • in sommige gevallen verliezen bomen 60 tot 70% van hun naalden;
  • oude naalden die zich ontwikkelden in schaduwrijk gebied komen nu in de volle zon;
  • honderden kleine wondjes ontstaan door het plukken van naalden;
  • ...
Nazorg
Extra zorg is nu nodig. De boom heeft nu al zijn kracht nodig om te herstellen en nieuwe groei aan te maken voor het komende seizoen.

1. Watergift. Het plukken van de naalden heeft tot gevolg dat de boom minder behoefte heeft aan water. Daarentegen wordt deze techniek toegepast in het warmste seizoen wat uitdroging van de boom tot gevolg kan hebben. Laat de grond nooit volledig uitdrogen.

2. Zonlicht. Zet de boom best in volle zon. Het kan zijn dat de naalden lichtjes verkleuren maar zonlicht is absoluut nodig voor stimulatie van de nieuwe groei.

3. Bemesten. Leg de bemesting stil. Gebruik je droge mest, verwijder deze wanneer je  met lentesnoei aanvangt. Verkoos je vloeibare meststof, stop dan wanneer je start met het verwijderen van de kaarsen. Start opnieuw met bemesten na vier weken (zie artikel: Verwijderen kaarsen, je bomen voorbereiden). Een uitzondering op deze regel: vertoont je boom tekenen van zwakte, blijf dan de ganse zomer mest toedienen.negen jaar oud Geen opmerkingen:

Een reactie posten