CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

maandag 8 juli 2013

Kaarsen verwijderen: slotsom

Je kunt bij het verwijderen of terugdringen van de kaarsen bij rode en zwarte dennen verschillende technieken toepassen. De ene techniek is zeker niet slechter of beter dan de andere. Het is een cliché, maar alles heeft zijn voor -en nadelen.
Jonas Dupuich, de schrijver van de artikelenreeks, past daarom verschillende technieken naast elkaar toe, afhankelijk van de toestand waarin de boom verkeert en de tijd die hij ter beschikking heeft.

Eéndags-benadering
Een eenvoudig onderscheid tussen de technieken kan gemaakt worden op basis van het aantal dagen dat nodig is voor het verwijderen van de lentegroei.
Deze aanpak is het meest zinvol wanneer de tijd beperkt is. Het verwijderen van alle lentegroei in één dag heeft als voordeel dat de zomergroei dezelfde ontwikkelingstijd krijgt. Deze techniek heeft dan ook geen invloed op het evenwicht van de boom.
De twee meest voorkomende technieken die geen invloed hebben op het evenwicht in de boom (als ze op hetzelfde moment worden uitgevoerd) zijn het verwijderen van de kaarsen en de naaldpluk. Om een optimaal effect te bekomen dienen wel de sterke en zwakke delen van de boom bepaald te worden.kleine, medium en lange scheuten

Door de kracht in welbepaalde delen van de boom te verminderen bevorder je de balans in je boom. Bij de "naaldpluk-techniek" worden er minder naalden verwijderd in sterke gebieden en meer in zwakkere delen van de boom:
 • sterke gebieden: laat 3 tot 7 naaldparen staan;
 • medium gebieden: laat 5 tot 9 naaldparen staan;
 • zwakke gebieden: laat 1 tot 3 naaldparen ongemoeid.
Bij het verwijderen van kaarsen is de stomp die we laten staan vergelijkbaar met het overzicht hierboven:
 • sterke gebieden: laat een lange stomp staan;
 • medium gebieden: laat een middelmatige stomp over;
 • zwakke gebieden: houd een zeer korte stomp over;
(Zie artikel: Techniek, groeikracht onder controle)

Meerdaagse benadering.
Bereid je een boom voor op een tentoonstelling dan wordt het proces over verschillende weken gespreid. We starten met het verwijderen van de zwakste scheuten zodat de zomergroei meer tijd krijgt om zicht te ontwikkelen. Nadat de boom fictief verdeeld is in de verschillende "krachtzones" kun je als volgt te werk gaan:
 1. verwijder alle kleine scheuten;
 2. wacht 10 dagen;
 3. verwijder alle middelgrote scheuten;
 4. wacht opnieuw 10 dagen;
 5. verwijder alle lange scheuten.
In de praktijk ziet dit eruit als volgt:
voordat de kaarsen verwijderd
werdenna het verwijderen van de kleine
scheutenna het verwijderen van de 
medium scheutende twintigste dag: na het ver-
wijderen van de lange scheuten

Samengevat
Verwijderen van de kaarsen wordt interessant wanneer we verschillende technieken combineren, het verwijderen van de kaarsen en de naaldpluk om de kracht in de boom in evenwicht te brengen.dag 20 na de naaldplukOrigineel artikel: "Putting it all together - approaches to decandling" © Jonas Dupuich


Geen opmerkingen:

Een reactie posten