CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 15 september 2013

William Baddeley's Ulmus Procera

Iemand waarvoor ik een grote bewondering koester, vooral dan voor zijn zeer gedetailleerd, fragiel ogende en toch zeer krachtige "dode-hout-werk" is William Baddeley (Wildwoodbonsai).

Eén van zijn pareltjes is deze Ulmus Procera.

Levensloop
De Ulmus maakte deel uit van een haag op een bouwterrein en werd in 1999 uitgegraven. 
De foto werd twee jaar na het uitgraven genomen. Ondertussen was de rechter tak afgestorven. Een grondige inspectie wees uit dat de wortels een invasie van de gevreesde Taxuskever hadden ondergaan. Dezelfde winter verwijderde William het dode deel van de bast en een levend deel van 25 mm bleef over. De rechterzijde oogde saai en daarom besloot hij er de frees in te zetten, een werk dat vijf uur in beslag zou nemen.
De foto geeft een beeld van het resultaat een paar jaar na de voltooiing. De zijdelingse scheurtjes wekken de illusie van ouderdom.
Detail: de fijne korrelige nerven zijn met hand en scalpel aangebracht. Het dode hout is behandeld met vloeibare houtverharder wat bijdraagt tot  betere bewaring van het delicate dode hout bij loofbomen.
2006: De boom werd verpot in een pot van Gordon Duffet. Zijn potten hebben een antieke uitstraling terwijl in het glazuur de weerspiegeling van het dode hout en de schors nog meer tot hun recht komen.
2011: Noelanders Trophy.
Mei 2011: Na dagelijks toedienen van "Miracle gro" hebben de scheuten een ware boost gekend. Bladsnoei wordt toegepast.
De binnenste, zwakke bladeren zijn de enige overblijfselen na de ingreep. Tot het begin van de herfst wordt de boom sterk bemest.
Juni 2011: terug gezond in blad.
Twee maal per jaar wordt het dode hout met vloeibare houtverharder behandeld.
Net na de behandeling ligt er een glanzend patina op het het hout die na een paar weken, onder invloed van de weersomstandigheden, verdwijnt.
Einde juni 2011
Najaar 2011
Eind februari 2012. Prachtig wintersilhouet dat weldra door het ontluiken van de bladeren verstoord zal worden.
Inkijk op het dode hout.
Zomer 2012
Zomer 2012: de vertakking verbetert zienderogen.
Herfst 2012


Zomer 2013Origineel artikel: "Development of an English Elm" © William BaddeleyGeen opmerkingen:

Een reactie posten